2021-04-24 96 浏览
其实一向都好钟意食中菜,见到湾仔有私房菜馆,朋友之前已经预先订左位今次我地试左几款菜式,分别系冰镇鲍鱼配烧汁芥辣酱、榄角陈皮牛肉饼、鲜菠萝咕噜肉同哈哈哈芥兰煲 冰镇鲍鱼配烧汁芥辣酱鲍鱼用清酒腌过,所以食落去会有淡淡嘅清酒香,口感唔韧好爽!建议大家试咗原味先,之后先再加酱汁,加咗酱汁之后味道甜甜地,仲有少少芥辣味,更加好味榄角陈皮牛肉饼呢道菜真系令我好惊喜,起初以为只系普通平时食𠮶d窝蛋牛肉饭𠮶啲肉饼,但系一摆落口之后,个牛肉味好香好浓,仲好弹牙,估唔到一个咁简单嘅菜式都可以煮到咁出色鲜菠萝咕噜肉咕噜肉系即叫即炸,所以入口真系好脆,采用既肉都好腍,但唔会系成旧肥羔,酱汁酸甜度啱啱好哈哈哈芥兰煲 呢个芥兰煲除咗有用虾干之外,仲有用到鲜虾,好符合佢既菜名呀!芥兰爽口唔会硬同苦!最后就系甜品紫米露,烟烟韧韧,带奶香味,甜度岩岩好!

冰镇鲍鱼配烧汁芥辣酱
冰镇鲍鱼配烧汁芥辣酱

榄角陈皮牛肉饼
榄角陈皮牛肉饼

鲜菠萝咕噜肉
鲜菠萝咕噜肉

哈哈哈芥兰煲

最后就系甜品紫米露,烟烟韧韧,带奶香味,甜度岩岩好!