2024-04-29
就快母亲节,妈妈最钟意食海鲜,所以带咗妈妈来食蒸气海鲜,为她预先庆祝。这间是我之前食过CP值几高蒸气海鲜。而且这里服务非常之好,服务员会帮手蒸海鲜,不用自己动手,以及讲解海鲜来源,非常详细。我哋叫咗两个尊贵海鲜套餐,套餐包括有妈妈最钟意食嘅龙虾,其他有野生膏仔蟹、馒头蟹、九孔鲍鱼、青口、虎虾、珍珠蚝、蛏子、大元贝及有机蔬菜篮。野生菲律宾膏仔蟹每人有半只野生膏仔蟹,膏仔蟹有满满嘅蟹膏,而且蟹肉饱满,啖啖肉,非常之新鲜甜美。龙虾每人有半只青年龙虾,龙虾非常新鲜,肉质饱满,弹牙爽甜,非常之美味。馒头蟹馒头蟹出面比较少有,虽然蟹肉不多,但鲜味十足。九孔鲍鱼、青口、虎虾、珍珠蚝、蛏子及大元贝青口及大元贝都有配上蟹黄酱,蟹黄酱系餐厅自家制,互相配合,更加鲜美;虎虾弹牙,圣子同九孔鲍鱼爽口,全部都好大只,非常鲜甜,而珍珠蚝就好creamy。粥底蒸海鲜仲有一个粥底,粥底有芋头、猪骨、粟米、菜脯及葱等,吸收蒸海鲜嘅精华,绵密鲜甜。最后仲有糖水送,椰汁雪燕,非常滋补,而且糖水唔系太甜,为丰富嘅一餐作完美结束,非常满足。
野生菲律宾膏仔蟹
龙虾
馒头蟹
馒头蟹出面比较少有,虽然蟹肉不多,但鲜味十足。
九孔鲍鱼、青口、虎虾、珍珠蚝、蛏子及大元贝
粥底