2008-09-29
是日为预祝阿K牛一,一如以往,我同佢一齐食番餐好嘅。今次嘅主题系铁板烧,受较早前阿苏嘅节目影响,我地去咗位于湾仔万丽酒店嘅松菱食LUNCH SET。讲起铁板烧,除咗松菱之外,以前响铜锣湾仲有一间千登世,年前结业后,变身成宜家嘅和三味,水准能否保持仲未考究。松菱系比较高消费场所,而且系日本食肆,银码骤眼睇起嚟一啲都唔平,但考虑埋食材嘅质素,真系物有所值。如果食LUNCH SET嘅话,咁就更加物超所值喇。响香港舍得食嘅人唔少,要食铁板烧LUNCH SET,又要坐到好位置,一定要预约了。我地嗌咗一客「松」SET、一客「梅」SET及一客SASHIMI。「松」SET系最丰富嘅,包括大虾、日本和牛、三文鱼、炒野菜和炒饭(或炒面);「梅」SET冇咗海鲜,牛肉转用美国牛肉。阿K唔食牛,转用黑豚肉,价钱都系一样。今次我稍为失策,食日本和牛,竟然叫口咗薄切。和牛肉质嫩滑但肉味不浓;相反美国牛味浓但肉质冇和牛咁嫩滑,所以食和牛应该厚切,美牛要薄切。不过唔紧要,和牛不愧为和牛,入口即溶,加上爆香咗啲蒜头和葱粒,令我食完一口又一口;黑豚肉选料也十分上乘,一点肉根都冇。三文鱼本来唔系好食嘅品种,原本都不存厚望,果
我地嗌咗一客「松」SET、一客「梅」SET及一客SASHIMI。「松」SET系最丰富嘅,包括大虾、日本和牛、三文鱼、炒野菜和炒饭(或炒面);「梅」SET冇咗海鲜,牛肉转用美国牛肉。阿K唔食牛,转用黑豚肉,价钱都系一样。今次我稍为失策,食日本和牛,竟然叫口咗薄切。和牛肉质嫩滑但肉味不浓;相反美国牛味浓但肉质冇和牛咁嫩滑,所以食和牛应该厚切,美牛要薄切。不过唔紧要,和牛不愧为和牛,入口即溶,加上爆香咗啲蒜头和葱粒,令我食完一口又一口;黑豚肉选料也十分上乘,一点肉根都冇。三文鱼本来唔系好食嘅品种,原本都不存厚望,果然亦都冇比我任何惊喜;大虾十分新鲜,有好多肉膏,师傅嘅手法干净利落,用牛油、一点清酒等做成嘅汁淋上虾身再焗,十分入味,虾肉亦好爽脆。炒野菜芽菜太多,我不明所以;炒饭就十分出色,炒出嚟嘅饭系一粒粒嘅。一边品尝美食,一边欣赏师傅熟练嘅手法,纯熟地将食材一一「玩弄」于股掌之中,真是赏心悦目。
本来我以为松菱出名嘅只系铁板烧,原来SASHIMI同样咁出色,主要系要归功于买手选购食材高质素,尤其是剑鱼肥瘦适中,我同阿K从未食过咁好食嘅剑鱼,螺片亦十分爽脆,系一等货式。其他如三文鱼、牡丹虾一般,其他地方都可轻易做到。
服务体贴,唯一要投诉就系食铁板烧嘅地方比较窄,阿K连放手袋嘅地方都欠奉。「松」四百余、「梅」一百二十余、SASHIMI拼盘四百余,连加一共一千一百几。人均消费六百有找,如果换转系晚饭,同样食物人均可能要超过八百蚊一位了。