2024-10-16 98 浏览
今日约咗朋友去元朗食饭,拣咗一间好有日式风情嘅小店食晚餐。入到小店,有唔同既日式挂画,灯笼同埋鲤鱼旗装饰,好有气氛,一解我思乡之愁。依间小店,主打系食日式汤底既面同乌冬。我同朋友分别点左:面全食配寿喜烧乌冬$88牛肋条好入味,猪软骨淋滑,虎虾爽口,蟹肉鲜甜,鸣门卷弹牙。好丰富,另外仲有脆口既炸猪皮、竹荀丝、紫菜、炸干葱、芝麻,口感丰富,味道澎湃同多层次。弹牙烟韧既乌冬再配上寿喜烧汤汁,好入味!酱油慢煮猪软骨配脆脆猪皮豚骨汤面$62猪软骨炆得好淋,每一啖都渗有浓郁既日式酱油味,配搭传统既港式手工蛋面,既弹牙又有筋性,充满蛋香,面亦都非常挂汤。猪皮脆脆炸得好酥脆,有小小辣味,口感一流。除左面食,我地都分别加钱升级左做套餐,CP值非常之高。一个跟麻酱沙律,沙律菜好新鲜,配上麻酱,系一度好开胃既前菜。另一个配唐扬炸鸡,炸到热辣辣,火喉岩岩好,唔会炸到好干,保留肉汁,配上他他酱,好好食。椒盐炸鸡软骨$32鸡软骨香脆,肉粒有咬口,而且佢表面有D紫菜粉,几惹味,份量又多,正啊面面俱到元朗凤攸南街3号好顺景大厦1座地下48号舖
依间小店,主打系食日式汤底既面同乌冬。我同朋友分别点左:

面全食配寿喜烧乌冬$88

酱油慢煮猪软骨配脆脆猪皮豚骨汤面$62