2018-09-14 1620 浏览
山竹来势汹汹,系有可能打风嘅星期五,和同事们兴起想出外揾嘢食。经过见到巴依餐厅好神秘成日都唔知系食咩,于是就走入去试下啦~可能系lunch同埋开咗学嘅关系,好多同学都走来食lunch,不过侍应都好快就安排到座位比我哋。lunch menu好简单,有几款粉面,其中有个$280大盘鸡好似好吸引。望一望后面果枱有叫呢碟嘢,问一问侍应,佢话大盘鸡下面会有面,我哋4个人应该食得晒~同同事商量之后就决定叫个大盘鸡试一试!大概等咗十几分钟之后,大盘鸡就到啦~好香!有啲似麻辣鸡煲味~大盘鸡主要有好多鸡块,薯仔,辣椒同埋最底有个面底,都真系几大盘...首先讲啲鸡,佢一早注明系有辣味,鸡肉几入味,入口有麻辣,加少少佢本身碟嘢嘅酱汁一起食几惹味,不过美中不足之处系比较多骨位同埋无咩肉可以食到~薯仔应该系本身同个酱汁一起煮嘅,所以都好入味,用薯仔嚟中和返少少辣味,对于一啲唔食得辣嘅人来讲应该系救星因为我本身比较钟意食辣,所以觉得再辣少少都仲可以!之前侍应话有面底,大家都好期待系咩面呢,个大盘鸡嚟到都见唔到有面嘅,大家反一反上面啲薯仔同埋鸡,就发现原来个面底真系系最底比较surprise系个面底用咗厚同粗身嘅面

大盘鸡

因为我本身比较钟意食辣,所以觉得再辣少少都仲可以!

大盘鸡

比较surprise系个面底用咗厚同粗身嘅面条,挂汁能力好好,而且咁样又唔会因为浸系汁度太耐而变成大淋。 食完之后大家都颇为满足,下次可以再嚟试下佢啲羊肉~因为成间餐厅都好香羊肉味~
2018-09-14