2023-08-29 3364 浏览
中东/黎巴嫩菜喺香港系少见嘅菜式,运用中东香料、柠檬、橄榄油,香料味偏重,亦好接近地中海菜。餐厅装修带中东feel,而且在场嘅好多都系外籍人士,感觉好似去咗其他国家旅行。*Dejeuner $288 per guestMezzo (for the table)Hummus Bil Tahini鹰嘴豆泥世界级香滑,配原粒鹰嘴豆豆香更强,橄榄油味道同样重,配暖暖嘅厚身彼得包冇得输。Levantine Fattoush生菜为底,配以番茄、红菜头、青瓜、红萝卜、石榴粒、脆彼得包,加埋柠檬汁、中东香料,酸甜开胃,而且冇沙律菜嘅草腥味。Maison’s falafel鹰嘴豆炸成球,偏干硬,豆味好浓,中东香料味更浓。面头有蚕豆泥,配搭怪怪,反而底下嘅芝麻酱又香又滑,配彼得包都好食。Hearth-baked pita bread烘到暖暖嘅彼得包,外干身内软,真系好好味。Les platsMakali Mshakal栉瓜、茄子、红萝卜、薯仔切片,烤到焦香,配洋葱丝、薄荷叶、芫茜,加埋鹰嘴豆泥、彼得包。食落同前菜嘅沙律感觉好似,唔够惊喜。Shish Taouk鸡肉串用优酪、柠檬、各种香料腌制,再炭烧到焦香
Dejeuner $288 per guest

Mezzo (for the table)

Levantine Fattoush

Maison’s falafel
Maison’s falafel

Hearth-baked pita bread
烘到暖暖嘅彼得包,外干身内软,真系好好味。
Levantine Fattoush

Les plats
Makali Mshakal
Makali Mshakal

Shish Taouk
鸡肉串用优酪、柠檬、各种香料腌制,再炭烧到焦香,肉质嫩又多汁,微辣惹味,配埋黎巴嫩蒜泥酱toum,更加香口。番茄就🙊系番茄。
2023-08-18