2011-12-01 540 浏览
又系秋风起嘅季节, 进补开始~由于同一条街里面有两间食蛇铺, 公平起见都系食完两间先比较到, 而家我就为心中嘅冠军写食评~一碗非常之足料嘅蛇羹, 呢个亦系我喜欢佢嘅原因, 当我第一次食呢间嘅时候, ok, 蛇羹味道就系咁, 好味, 好饱, that's it, 之后再去对面食, 问题就发生左~总系觉得差左d野, 我讲唔出系咩, 但食完只系饱左, 冇左好味同满足. 心里充满疑问嘅我再食多次呢间, 我仔细究竟碗蛇羹同蛇汤有咩问题~我先发现蛇羹不只多蛇肉, 原来里面仲有果皮同姜丝, 而我系一个好讨厌食姜丝嘅人, 我又食唔出有姜味㖞另外碗蛇汤当中应该仲有加其他野, 药材之类&胡椒不过呢, 佢嘅糯米饭相比就弱d, 如果再加d冬菇落去就更加好啦~
又系秋风起嘅季节, 进补开始~

另外碗蛇汤当中应该仲有加其他野, 药材之类&胡椒
题外话/补充资料: 我试对面女人𠮶日, 撞正周中带两个o靓妹黎, 又话好正呀, 个汤好味呀, 我心谂其实食边间系周中定电视台决定?_?
2011-11-03
  • 蛇羹