2020-07-30
喺报纸见到一张coupon话茶木下午茶餐第二份半价。呢段时间又无晚市,正好有藉口去食下午茶😋。我同朋友今日放假,刚好赶得及在deadline前用张coupon!我们共点了两个茶餐:盐酥炸鸡排刈包拼蚵仔面线和甜蜜塘心蛋肉燥饭。盐酥炸鸡排刈包拼蚵仔面线蚵仔面线蚝仔都几大粒。似食紧碗仔翅。加上莞茜同炸蒜粒,食落好香。刈包够软熟。刈包本身冇味,同盐酥炸鸡一齐食,唔会抢左盐酥炸鸡嘅味。刈包软,盐酥炸鸡脆,一软一脆,好有口感。甜蜜塘心蛋肉燥饭整体都好咸,肉燥本身已经好咸,加埋旁边嘅咸菜更咸。好彩配菜有青瓜粒,可以中和一下d咸味。塘心蛋一开二,真系好似菜名咁几甜。见有张餐牌写住期间限定买一送一,就试下台式捞起盐水鸽。盐水鸽肥美够肉汁。配菜好多款,份量亦好多。有莲藕、豆角、莞茜、薯仔、翠玉瓜、芹菜等。莲藕同薯仔切成薄片,口感爽脆。莞茜同芹菜为整道菜添上香味。惠顾任何下午茶餐送饮品一杯。嗌左两个餐,送两杯饮品。嗌左红豆薏米水同埋黑糖珍珠奶茶。红豆薏米水唔会太甜,红豆同薏米煲得够腍。加上姜。饮落去好舒服。微辣嘅姜给红豆嘅甜中和,相得益彰。黑糖珍珠奶茶唔会太甜,珍珠烟韧弹牙。
盐酥炸鸡排刈包拼蚵仔面线
黑糖珍珠奶茶唔会太甜,珍珠烟韧弹牙。