2011-01-02
今日同屋企人去铜锣湾买野,顺便买埋我最钟意嘅cake就行去湾仔食午餐.因为爸爸喺附近做野,所以知道湾仔有好多好野食,食完午餐,佢就带我地黎呢到食咖哩鱿鱼.呢间铺嘅位置同格局唔起眼,睇落好旧,好似好耐冇装修过.如果我行过见肚饿,可能都唔会走黎呢间食.不过我有个同学讲过:「如果间餐厅睇起黎唔靓,唔干净,咁佢卖d野食通常都好好食.」前者,我认同;后者,就唔知喇xd爸爸话呢到d咖哩鱿鱼好好味,所以就叫左黎食.因为妈咪见到佢最钟意而且好耐冇食过嘅臭豆腐,所以又叫多件黎食.呢到d咖哩鱿鱼唔系太热,有少少凉凉地.鱿鱼好弹,好有咬口,而且唔腥.咖哩汁有少少辣,汁嘅浓度岩岩好.真系好好味臭豆腐唔系太臭,要近d闻先闻到有臭味,而且唔系太热,所以有d失色.但臭豆腐个皮好香脆,入面d豆腐好滑,好松软.如果可以再臭d同热d就好喇因为爸爸都系呢间店嘅熟客,所以佢比d份量都比其他人嘅多左少少.虽然间铺个样真系唔太讨好,但入面d野食真系几好味,由其系咖哩鱿鱼