(非会员)
2005-08-13 22 浏览
昨晚约了一行八人到新城市广场, 在众多新餐厅中, 千挑万选....选了个烂灯盏....香叶坊, 所以真是不吐不快。真系呃钱, 又唔抵食, 碟头好细食极唔饱, 好似有好多新奇𩠌菜给引, 令你好想叫好多好多食物来试, 但食物味道及质素都强差人意, 我哋大大话叫咗成十几碟嘢, 都无碟好食, 只是有一味轻烧吞拿鱼就真系好食, 可能鱼肉生鲜, 半生半熟, 口感几好, 配以柠檬调教的汁料, 清新好味。柚子沙律酸到呕,又无柚子; 全部食物只得一人份量的碗碟大细, 不管是appetize or main course 都系, 甚至冬荫公汤(味道ok,但好鬼多香茅,"惨" 口, 喝时要预先处理)、炒贵刃(喊及斋=鼓油王贵刃)、黄葱饭(干、硬,至惨系无味), 都不能给大伙儿share, 我想就算系一个人食都不饱肚。并盆应该系二人份量only, 虾饼唔似虾饼, 根本唔系用虾肉造, 好似系鱼肉或其类似的整成,味道一般未算最差, 但失了食虾饼的乐趣。特色有咖啡骨,待应大力推荐,都几得意同特别,看得出厨师有心思, 咖啡味包著猪肉骨, 但有感觉似食紧香浓咖啡蛋糕但系个texture系肉,同埋系喊味的食物, 感觉新奇

特色有咖啡骨,待应大力推荐,都几得意同特别,看得出厨师有心思, 咖啡味包著猪肉骨, 但有感觉似食紧香浓咖啡蛋糕但系个texture系肉,同埋系喊味的食物, 感觉新奇, 但不会激起人食欲,你唔会想食多件或再食多次, 因为系腻口的, 试过一次就够。

咖喱红鸭肉, 如果鸭肉单食应该好味过现在配以咖喱, 咖喱好喊,无咖喱味, 鸭肉肉质有口感但唔系好够未, 即是好似咖喱汁还咖喱汁, 鸭还鸭, 并没有同时煮调过。

最惨系薄饼呀, 我无去过咁差又孤寒的餐厅食薄饼。喂, 绝对不是星马形式的薄饼, 无味、煎得又"那西", 唔系脆又唔热, 仲要系一面好煨的, 真系我在超市买的薄饼返去自己煎都好好食过佢。同埋我问待应有几块, 话哂都成八个人都要预多些份量,先至可以饱肚假,待应回应有八块, 我哋order咗两碟, 谂住每人都有块两块都可以充饥啦呱!......谁不知, 佢居然系两个圆形的薄饼,每个十字形切开四份, 共八份, 你话佢系唔系孤寒得好紧要! 我唔系好记得几钱碟, 肯定系四十元以上一碟, 去超市买十几元一包有五、六块, 但自己整一定好食过这间餐厅, 无难度, 差在厨子有无心基去做。

仲有order咗个羊柳, 无羊味, 质料差。鸡翼尚可, no complaint, 其他食物无咩印象了, 只会说唔抵食啰!
出街食饭预咗贵, 但贵得来要有价值, 就无所谓, 食要味度, 佢真系无啰, 后悔无先看其他评语就去, 佢哋食物大概系50-80元不等, 看似唔贵, 但蚊型份量, 你要叫好多先至可以填饱个肚, 我哋八人总共食了每人165元咁上下, 但只有怨恨无enjoy啰!

我哋话过以后都唔会去, 难委佢有咁多人排队等呀, 相信都系比佢个环境及卖相吸引而己。

这间系智者必不去的餐厅, 同埋反映咗美心集团都未必有信心的保证, 质素好差, 有钱装修无钱请厨师。奉劝各位多一句, 同一个场或同一层都有好多其他食肆选择, 有钱都唔好试这间。