2018-07-12
乌蝇馆,个名怪怪地,比人感觉好邋遢。岂料上到去眼前系一间装修得颇清新,似足cafe嘅冒菜小馆。墙身放住一饼饼茶叶做装饰,比人一种简洁嘅感觉,完全唔似食辣嘢嘅地方。虽然呢度冒菜系出名,但最具特色嘅应该系只售$18嘅茶系特饮。亲民嘅价钱,饮到嘅却系比台式饮品店高级嘅饮品。四川一带盛产普洱,所以点咗普洱奶茶。采用原片茶叶冲泡,真系饮得出茶叶清新嘅一面,唔会苦涩,但散发茶叶淡香,唔加糖水都好好饮。朋友点嘅玫瑰蜂蜜卖相极为吸引。淡粉红玫瑰花瓣沉积于杯底,形成渐变层。饮落较甜,玫瑰露香味亦好出。最重要系真系用原朵干玫瑰冲成,跟餐只系加$10绝对值得。食物方面我哋都拣咗麻辣小辣,花椒味几香,但唔算好辣,一般食得辣嘅人可试大辣。除返开每个𩠌唔算贵,不过一叫就起马要6款𩠌$48,但喺尖沙咀仍算好抵。火锅面同薯粉都好黏韧,同当地食到嘅一模一样,喺香港真系少有。临走𠮶阵见到一盘盘出炉卤水鸡翼,好吸引咁......听店员讲呢度迟啲会做埋火锅,有机会下次嚟试吓大辣,更重要系饮多次呢度嘅特饮!!
虽然呢度冒菜系出名,但最具特色嘅应该系只售$18嘅茶系特饮。 亲民嘅价钱,饮到嘅却系比台式饮品店高级嘅饮品。
四川一带盛产普洱,所以点咗普洱奶茶。
朋友点嘅玫瑰蜂蜜卖相极为吸引。
食物方面我哋都拣咗麻辣小辣,花椒味几香,但唔算好辣,一般食得辣嘅人可试大辣。 除返开每个𩠌唔算贵,不过一叫就起马要6款𩠌$48,但喺尖沙咀仍算好抵。
临走𠮶阵见到一盘盘出炉卤水鸡翼,好吸引咁......