2018-12-24
天气转凉,见到98蚊(最后收左每位118)任食,又见小店,同朋友黎试一下,点知食到一肚火,伏伏伏伏伏,一点一点讲下,要食自己谂。1. 环境咁街坊小店,都预左地方浅窄,可能今日都有小雨,地面就湿立立啦,放左纸皮在自助柜下,企上去系有水涌番出黎咁,店旁围住好多人食烟,不过都系果句,预左。2. 食物98蚊到底有咩食呢?鸡煲当然食鸡,2人食,大约半只鸡仔,冇得追加。好,加汤打边炉,肥牛?冇、海鲜?冇、响玲?冇,你谂得出打边炉要有的都系冇。咁有咩食呢?系得墨鱼丸,芝士丸,牛丸,浸到变黄的菜,同惨白色的鸡肉肠。。。等了又等,问完又问,终于有小量结冰牛肉。良心讲句,老板煮野唔差,鸡也算可以,但真系冇选择 ,小店卫生不提,自助食物亦唔新鲜。3. 服务 (赶客的姐姐们)比没有服务还要差的服务。入内前问左98蚊一位食鸡煲,姐姐放低煲放低张单,讲一声入座时间就走了。鸡熟未呢?唔知,唔紧要,自己试一下。食到咁上下,想加汤?自行加汤,也可,小店嘛。但正如上述,食物种类少,可能姐姐很忙很忙,一直没有refill ,食物柜的碟都七零八落,亦无清楚名牌,问姐姐,有冇肥牛猪颈肉?肥牛加钱,猪颈肉冇,咁有咩?叫我自己睇柜
1. 环境
2. 食物
3. 服务 (赶客的姐姐们)
但正如上述,食物种类少,可能姐姐很忙很忙,一直没有refill ,食物柜的碟都七零八落,亦无清楚名牌,问姐姐,有冇肥牛猪颈肉?肥牛加钱,猪颈肉冇,咁有咩?叫我自己睇柜。做街坊生意竟然如此服务态度。
朋友说他看见厨房内有其他食物,见等很久都没有放出黎,决定去看一看。老板好好,见我在看,问我要咩。我问佢,有冇其他肉呢?老板答有,有猪和牛(但我地食左成个钟都未见过),正当我满心欢喜终于有肉之际,姐姐竟然抢答话冇哂!?老板坚持话有,姐姐先话"呀,有呀,未得闲放,食住其他先啦"。下。。再等10分钟,总算有一小碟牛肉,猪?还是消失中,但我都只是拿几片,留难得的肉给其他食客。。
4. 结帐 (118 而唔系98?)
坐多一阵去埋单,姐姐话要118!?
我问“入黎前你同我地讲98?”
佢话"张单写左你入座时间,60分钟就98,依家过左3个字就118"
我话冇人同我地讲过会加钱,亦冇人提醒60分钟时间已到?
但佢只系话,张单写左时间要自己睇,我唔知你边枱唔会提你!
我再讲,但你牛肉迟迟没有,亦一直冇refill食物。佢只话,可能佢忙冇添加,但时间过左就系118。
118,算了。但如此收费手法,如此食物质素,如此服务态度。
60分钟自行计时,比一般餐厅更赶,还要等水滚,还要等食物熟呢?超时自动加钱,提一提,超过1.5小时再加钱。
如要和朋友吹水饮酒( 另外收费 )。。奉劝小心看钟。