2010-08-16
星期五约左几个朋友睇戏,套戏要做成两个半钟头,就谂住嚟呢度食晚餐啦,因为都近戏院的.订左10点半枱,我地睇完戏行到过嚟都差唔多10:45啦,其实这里都几full的,楼下已满,我地就坐楼上,咁夜先食饭都唔想食太多,就叫左一个两人晚餐一齐食,但呢度有最低消费,每人一定要叫一个正价的食品,其中一个朋友好想饮汤,但原来这里的汤是不能散叫的呀,冇办法就叫饮品了.二人套餐包括:餐汤,两个都叫左意式牛肉汤-好咸,好似饮紧汁咁,冇料的啊,有点失色呀,蒜容包都好香口及香脆的前菜,一个大虾薯仔沙律,一个巴拿马火腿蜜瓜沙律,先讲大虾薯仔沙律,这个卖相都几靓,味道都唔差的,有一只大虾,一些薯仔沙律,个汁都配得几好及开胃呀,大虾都爽口的,至于巴拿马火腿配蜜瓜沙律,这个都好味的,有两片巴拿马火腿系面,两片蜜瓜及一些沙律菜,加些沙律油都几夹呀主菜,大虾煎鱼柳跟意粉,份量都唔细架,只鱼柳可以切开四件但都ok大件架,都煎得几香及鱼肉都滑身的,大虾都好味呀,虽然唔算好爽但都大只架,意粉配埋个汁好fresh呀,个汁有些香草味道鹅肝西冷跟薯菜-鹅肝好好味的,好淋好juicy,真系入口即融架,个西冷就一般啦,d肉好似淋得滞啊,
二人套餐包括:
脆的
鹅肝西冷跟薯菜-鹅肝好好味的,好淋好juicy,真系入口即融架,个西冷就一般啦,d肉好似淋得滞啊,薯菜系薯条加一些菜,都ok的
甜品方面,叫左一个朱古力心太软及一个法式焦糖炖蛋,都唔算等左好耐,个心太软都系流心的,但我觉得唔够热,不过都系好味的,法式焦糖炖蛋面层的焦糖真的很脆架,食到有声架,卜卜声,底层的炖蛋就好滑呀,但都系唔够热啊.
饮品,朋友话见到menu有特色饮品,以为系果茶点知原来系沙冰,仕应话有花茶的,但本menu就冇写,佢地几个都叫左花茶,我则叫左一杯芒果荔枝沙冰,朋友们的花茶都ok的,薰衣茶则好香,我的沙冰个样都几特别呀,底层系荔枝,跟住面层系芒果沙冰,但系甜左少少啊.
我地食到全部人走晒,得返我地一张枱未走,仕应们已开始清场啦,不过服务都系好好的,唔会挂住关门就赶客.