好耐都无食过烤鱼,好多人都话食呢啲嘢不如返大陆食好过,但舟车劳顿又要返上去其实个机会成本都喺返度,今次去咗呢间喺香港有9间分店嘅巴辣仔,咁岩佢地喺西环插咗支旗,当然要一试究竟。我同另一半夜晚7点左右到,已经接近坐满位嘅状态,呢间烤鱼店比起坊间其他嘅烤鱼店环境黎得更加干净企理,坐得更加舒服,店入面亦都有好多打卡嘅位,岩晒男女老少。职员同我地讲介返店入面有得免费自助冰粉自己捞,亦都有菊花茶添饮。我地今次就嗌咗:1)爆柠酸菜烤沙巴龙趸 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)海陆空把把烧 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)烧脆鲩鱼 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)鸳鸯糍粑 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️唔系讲笑,我另一半话见佢个爆柠酸菜系招牌,所以就试一试,点知一试就返唔到转头,真系好开胃超好味,啲鱼嘅鲜味配搭埋类似泰式与中式之间嘅味道,我真系未试过咁出色嘅烤鱼。特别系如果渌埋啲薯粉,索埋个汤底就更加好味😋😋条龙趸食得出系活鱼黎,始终食开鱼,死鱼同活鱼个口感真系会有好大分别,所以个鲜味好出,鱼肉嘅质感都系比较结实,但又唔会鞋口,同埋条鱼真系好大条,但我地两个都食得晒🤣。之后就到海陆空把把烧同烧脆鲩鱼,系西环呢间嘅巴
3)烧脆鲩鱼 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

唔系讲笑,我另一半话见佢个爆柠酸菜系招牌,所以就试一试,点知一试就返唔到转头,真系好开胃超好味,啲鱼嘅鲜味配搭埋类似泰式与中式之间嘅味道,我真系未试过咁出色嘅烤鱼。特别系如果渌埋啲薯粉,索埋个汤底就更加好味😋😋条龙趸食得出系活鱼黎,始终食开鱼,死鱼同活鱼个口感真系会有好大分别,所以个鲜味好出,鱼肉嘅质感都系比较结实,但又唔会鞋口,同埋条鱼真系好大条,但我地两个都食得晒🤣。之后就到海陆空把把烧同烧脆鲩鱼,系西环呢间嘅巴辣仔限定,其他分店冇,而佢嘅调味亦都做得好好,唯一就系我地挂住食鱼,所以最后就摊冻咗先食。另一样令我经验嘅食物就系鸳鸯糍粑,我可以够胆担保,呢个系我食过最好味嘅糍粑之一,佢炸完但又唔会over cook,之后用黑白糯米去做,另到食落去有两种唔同嘅味道,真系超级无敌好味,唯一要挑剔嘅地方就系份量唔多,咁好味嘅食物无理由净系得6旧🥹🥹。

最后食到劲饱,都决定再要食多碗冰粉😂😂仲有一样值得称赞嘅系员工服务好好,态度好友善,我仲记得有个员工主动问我哋需唔需要换过只碟,其实食呢啲烤鱼就唔会太预计会有咩服务俾到你,但系其实只要比其他人做多一步,再足够令人留下深刻嘅印象。所以我真心推荐俾钟意同唔钟意食烤鱼嘅人。👍
2023-07-07