2023-09-21
秋天又差唔多到(虽然仲系好热),但系已经到咗大闸蟹当做嘅季节!所谓不时不食,为食嘅我当然唔可以错过!呢间桃园酒家在旺角、观塘、荃湾、尖沙咀都有分店,今次来到尖沙咀分店,一试两小时任点大闸蟹放题套餐($528,未计加一、茶介),听到隔篱枱四个人食咗80只🦀️!😨回本回本▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🦆片皮鸭(任点)🦆首先 上了一碟热辣辣嘅片皮鸭,皮脆柔嫩,配上大葱甜酱黄瓜🥒清新得很,只吃一轮意犹未尽,我们都refil了一次呢!🦀️大闸蟹🦀️·清蒸蟹·花雕蟹·油盐蟹三种各有千秋!清蒸常吃到,蟹肉十分新鲜,实在是当做,简简单单清蒸亦不失色,一剥开,蟹膏立即溢出,相当吸引;花雕蟹第一次食,冰冰凉凉的吃法很特别,而花雕的味道渗透蟹肉,蟹膏则凝固成一块块,别有一番风味;油盐蟹也相当惹味,很中式的煮法!🐟鲍鱼每人一客、辽参羹粥、蟹粉扒豆苗 套餐已经包咗,不需要额外加钱!鲍鱼好淋又入味,食得出用料上乘;辽参羹粥绝对叫人惊喜,南瓜味突出,入口滑溜,亦不乏辽参海鲜味!质素亮眼!🥒小食以及其他熟食(任点)🥒·干扁四季豆·炸豆腐·椒盐虾·猪扒·手拍青瓜·奶黄包 、芝麻包选择都几多,质素都唔错,例如炸豆腐,热辣辣炸起,豆腐豆味
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🦆片皮鸭(任点)🦆
🦀️大闸蟹🦀️
·清蒸蟹
·花雕蟹
·油盐蟹
🐟鲍鱼每人一客、辽参羹粥、蟹粉扒豆苗
🥒小食以及其他熟食(任点)🥒
·干扁四季豆
·炸豆腐
·椒盐虾
·猪扒
·手拍青瓜
·奶黄包 、芝麻包
选择都几多,质素都唔错,例如炸豆腐,热辣辣炸起,豆腐豆味浓郁到不得了;芝麻包都系啱啱蒸起,咬落流心,味道浓郁而不假!
🍮甜品🍮
蕃薯姜糖水
杨枝甘露
蛋白杏仁茶
芒果布丁
甜品环节更为出色!番薯姜糖水,姜味出众,唔会太甜腻!蛋白杏仁茶滑溜、杨枝甘露足料,芒果够甜 !
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️