2024-04-01 396 浏览
伏、伏、伏一间专食泰式鸡饭嘅店舖,啲鸡竟然咁差难食🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️成间舖头餐牌主菜得四五款,照计专注做依几个菜式,无理由咁都搞唔掂。何况佢嘅招牌菜系「无骨海南鸡饭」,心谂应该最安全啦!先唔好讲啲鸡好唔好味,净系佢个餐牌都已经伏。佢个餐牌标明系「无骨海南鸡饭」!当然我唔会傻到以为佢一嚿碎骨都冇,但都唔好离谱到件件鸡都有骨。问个侍应:又话系「无骨海南鸡饭」嘅?点知个侍应话:鸡翼系有骨架㖞。当然鸡翼有骨我知,但其余𠮶啲都有骨㖞?然后佢唔系答我问题点解有骨,佢净系同我讲加$5鸡髀肉咪冇骨啰。如果你就咁写「海南鸡饭」,有骨我接受到。但你大大只字写住「无骨海南鸡饭」,然后嚿嚿都系骨,我真系接受唔到。跟住佢继续好似录音机咁讲鸡胸一定夹鸡翼,鸡翼一定有骨。我再解释俾佢听,首先你个餐牌写住「无骨海南鸡饭」,即系代表你哋嘅海南鸡饭系唔应该有骨,而唔系叫客人加$5去换个鸡髀先至可以成为一碟「无骨海南鸡饭」。然后鸡胸你话冇骨,但系我件件都有骨个㖞,个侍应继续讲:加$5换鸡髀就冇骨。最后,我放弃再同佢讨论有骨同冇骨嘅问题,因为完全沟通唔到,咁简单写返海南鸡饭,冇咗「无骨」两个字,成件事已经解决,如果你做唔到无骨
伏、伏、伏

问个侍应:又话系「无骨海南鸡饭」嘅?
点知个侍应话:鸡翼系有骨架㖞。

最后,我放弃再同佢讨论有骨同冇骨嘅问题,因为完全沟通唔到,咁简单写返海南鸡饭,冇咗「无骨」两个字,成件事已经解决,如果你做唔到无骨嘅海南鸡饭点解要写无骨呢?之后我决定加$5换个鸡髀,点知嚟到啲鸡好似一串炮仗咁黐住晒!一间卖鸡嘅饭店,连切鸡都可以切成咁,真心觉得好失败。另外,餐厅讲明系用清远鸡,大家一定觉得系肉质嫰滑,鸡味十足,咁就大错特错。佢啲鸡又谐又无味,简直系浪费咗只清远鸡。坦白讲咁嘅质素收呢个价钱都好难有返头客。