2018-07-24
我平时唔会太常食海胆,所以正如同行朋友所讲:平常成年夹埋,都应该唔够正系今餐一餐食嘅海胆总量多😹.呢到最出名莫过于系十层海胆杯😚入面有烧白饭鱼脆片、黑鱼籽、北海道紫海胆、冲绳海葡萄、蓝鳍吞拿拖罗蓉、三文鱼籽、白虾、松叶蟹肉同鲜海带碎。啲食材食落果然比平时食到嘅新鲜🤣例如朋友平时都唔食三文鱼籽,但今次佢试咗一粒之后,就话同平时食到嘅唔同,呢到嘅冇好难顶嘅腥味😆不过呢个海胆杯实在比我想像中细杯,细细杯就要400蚊啦💸.其实一向钟意试新奇嘢嘅我,一直对佢地嘅海胆雪糕好有兴趣😝食落少少咸,奶味都几出。我好努力咁谂究竟只味似咩🤔我觉得系似咸香嘅芝士味😂所以食落其实冇想像中咁奇怪,我觉得都系good try😚都几特别,2人叫一份share都试得过。.海胆烧岩蚝好味🤤不过我觉得有啲夹硬将海胆摆上去咁😂海胆同烧蚝两者本身各自都好食,而其实我都系会分开番佢地咁食🙈分开食反而可以试真啲海胆嘅味道,因为烧蚝嘅酱汁本身好浓味(个酱汁系好浓味而好好食,想👅埋个酱汁😹😹)。btw一只海胆烧蚝成百蚊真系好豪😹.云海板上飘同特色海胆火焰卷就绝对系相机食先📸前者一开始会有好多干冰烟飘出嚟,有仙境(?😂)嘅感觉😹后者一上
呢到最出名莫过于系十层海胆杯😚
十层海胆杯
啲食材食落果然比平时食到嘅新鲜🤣
不过呢个海胆杯实在比我想像中细杯,细细杯就要400蚊啦💸
其实一向钟意试新奇嘢嘅我,一直对佢地嘅海胆雪糕好有兴趣😝
海胆雪糕
食落少少咸,奶味都几出。
我好努力咁谂究竟只味似咩🤔我觉得系似咸香嘅芝士味😂
海胆烧岩蚝好味🤤
海胆烧岩蚝
不过我觉得有啲夹硬将海胆摆上去咁😂
btw一只海胆烧蚝成百蚊真系好豪😹
云海板上飘同特色海胆火焰卷就绝对系相机食先📸
前者一开始会有好多干冰烟飘出嚟,有仙境(?😂)嘅感觉😹
后者一上枱,店员会帮忙点火🔥烧一阵啲火就会熄,就可以开餐了🍽
☁️云海板上飘其实系黑松露海胆蒟蒻面。
云海板上飘
黑松露同海胆嘅份量都好多,令人食得满足。
但可惜我唔钟意个面🙍🏻♀️我唔太钟意食蒟蒻面呢🤦🏻♀️
🍙海胆火焰卷除左有海胆,仲有带子同蟹籽喺面㗎😆加埋沙津酱,呢啲卷物基本上都一定会好食😝
S2特色海胆火焰卷
另外其实都有叫啲冇海胆嘅嘢食🤣
🐤鲍鱼鸡翼就最有惊喜,因为我真系第一次食鸡翼入面有原只鲍鱼😚
清酒鲍鱼鸡翼
鸡翼当然已去骨,就咁咬落去就可以一次过食到嫩滑鸡翼肉同唔韧嘅鲍鱼,都几特别😉
🧀芝士年糕入面系有流心馅㗎,都几好食。其实芝士年糕本身就一定冇得输嘅😋
芝士年糕
🍎杨枝甘露沙津又系唔太啱我口味,因为原来入面系以苹果丝为主,但我本身唔太钟意食苹果🙍🏻♀️
杨枝甘露沙津
而家感觉好似系100蚊食咗一个苹果咁lol
我同朋友都觉得呢餐食到嘅海胆都几鲜味,我地以前食嘅cheapcheap海胆真系冇得比🤣
不过整体价格真系偏高🤔
我地两个人呢餐食咗1500蚊左右,但其实我成程都坐得唔太舒服🙈
呢个价钱我会expect有较舒适嘅环境,因为我系连袋都冇位摆/挂,要长期揽住个袋🤦🏻♀️或者唔坐bar枱位会好啲啲🤔