2018-11-27
系荃湾睇完医生之后,饿饿地谂唔到食乜,就会走去食街(路德围)揾野食。自己一个通常唔想食咁贵,随便揾间野食得饱,唔太差既餐厅食就可以,最后拣左呢间「十八座狗仔粉」。我去个时系平日12点左右,一入到去时仲有好多位,无过几耐,学生同埋上班族放饭,成间舖满座,好彩早左少少去到啫。细狗仔粉($22)以家有好多地方都无粉仔食,就算有,好多都唔好食,但呢间味道比我想像中好,似我细细个食开屯门有间好出名既粉仔,系童年既味道呀。食粉仔最钟意落埋菜甫食,愈多愈好食。如果喜欢尝辣既,可以加佢地既辣菜甫,但都几辣下。烧卖($12/7粒)粉仔份量唔算多,怕唔够饱可以叫多个小食。呢度烧卖蒸得够淋,有麻油香,而且都算抵食。呢餐平平地只系食左$34啫,质素唔差,比想像中好,如果好似我咁自己一丁友唔想食咁贵,呢间都系唔错既选择。
细狗仔粉($22)
烧卖($12/7粒)