2023-02-05
如果想食打冷,陈仪兴都系一个信心嘅选择,新蒲岗老店都帮衬咗好多年,知道将军澳开咗新店,梗系过嚟试吓。当行入一间装修雅致咁新净嘅舖头时,虽然佢个招牌系写住陈仪兴,但内心不免都会有一丝怀疑,但当我将个韭菜猪红放入口嘅时候,我就知道呢一间同老店系无分别,依然食到老店嘅水准同埋味道。#卤水鹅粉肝 $178除咗法国嘅鹅肝出名,潮州其实都有一味卤水鹅肝,鹅肝吸足卤水汁,口感柔嫩,甘香鲜味,入口即化。#卤水拼盘 $138比出面打冷大碟,有墨鱼片、腩肉、大肠、红肠、生肠、猪耳、猪头肉、卤蛋及豆腐垫底。每间店嘅卤水汁都唔同味,有啲偏甜或有啲重咸,呢度卤水汁系属于咸香浓郁,全部卤得入味,而且能保留食物原本嘅味道,沾上潮州辣椒油加蒜蓉白醋一流。#潮州蚝饼 $93新鲜炸起两大块,上枱时热辣辣,炸得酥脆但唔油腻,唔会话一咬落去就标晒油出嚟,外脆内软,一定要用鸭蛋先可以炸到呢个效果,蚝仔饱满足料,充满蛋香,加埋葱粒,沾埋鱼露更惹味。#韭菜猪红 $70食打冷必点韭菜猪红,酱汁味浓复杂,用咗唔同调味料去熬制,猪红处理得好好无腥味,吸晒酱汁好入味,韭菜好嫩无渣,份量都几大碗,不过猪红就咸咗啲,应该送潮州粥食味道就刚刚好
食打冷必点韭菜猪红,酱汁味浓复杂,用咗唔同调味料去熬制,猪红处理得好好无腥味,吸晒酱汁好入味,韭菜好嫩无渣,份量都几大碗,不过猪红就咸咗啲,应该送潮州粥食味道就刚刚好。 #陈仪兴饭店
地址:将军澳至善街9号嘉悦地下2-3号舖