2023-07-12 68 浏览
今日黎到一间位于土瓜湾既牛舌专门店。虽然餐厅细细,但系坐满哂客人,加上别致既日本装饰同暖黄既灯光,成间餐厅个feel都好好~✨极上牛舌定食牛舌既份量好多,而且每块都好有厚度。牛舌烧到啱啱好,表面慢慢烤得金黄色同香脆,而入面仍然保持到粉嫩既颜色,啲肉质真系好嫩滑,令啲肉入口即化。而且,牛舌唔系太肥腻,食嚟唔会腻口,一定要趁热吃,啲肉汁都会流出黎,好滋味!✨汁煮牛舌定食汁煮牛舌用左类似红酒汁既味道黎炆煮,食落带少少酸,感觉唔会好heavy。而相对极上牛舌,呢个定食既牛舌虽然煮得耐,但一啲都唔会韧,反而好淋好滑,好似食紧炆左好耐既牛腩咁。而煮牛舌嘅汁好浓郁,有啲酸甜嘅风味,令到牛舌更加有层次感,,好开胃啊!✨土佐豆腐土佐豆腐先沾上面粉同蛋浆油炸,之后再加上木鱼花、葱花同紫菜,再淋上木鱼酱汁,味道酸酸甜甜,豆味浓郁。口感外脆,又吸哂酱汁,配埋内里嫩滑既豆腐,层次丰富,十分惹味。每个定食都有沙律、凉拌菜、茶碗蒸、味增汤,都几抵食架!加埋生啤同杯highball,就系完美既一餐啦!

✨极上牛舌定食

✨汁煮牛舌定食