2020-01-22
自从上个月同女朋去完蚬港旅行返嚟,女朋友话成日都想可以喺香港揾到一间越南餐厅食得返系越南嘅风味。咁啱上星期同佢系附近行完街想揾野食,见到呢新开嘅越南餐厅,于是入去试吓。第一眼入去见到餐厅嘅装修几舒服,特别嘅系见到佢哋有吧枱,方便到一个人食饭嘅上班族。餐牌上面嘅食物选择唔算好多,但最令我觉得特别嘅系除咗自己所选嘅河粉,仲有得加钱升级,而升级的话可以自选唔同牛肉嘅部位。女朋友拣咗鸡丝扎肉河粉,而我就拣咗生熟牛肉河粉,再叫咗一份香茅鸡翼。鸡丝扎肉河粉方面,鸡丝味道属于正常冇乜特别惊喜,但扎肉就觉得好爽口。生熟牛肉河粉,牛肉嚟到嘅时候见到仲系鲜红色好新鲜,真系热辣辣嘅汤底度,好快就变咗半生半熟,识落牛肉味道浓郁汤底清甜,店员话俾我哋知汤底系每日经过5小时熬制新鲜制造,于是我就成碗汤饮晒,觉得特别暖胃,唔似饮完味精汤会觉得口渴。而香茅鸡翼方面,觉得从来都冇试过系出面食到香茅味道咁浓郁嘅鸡翼,真系好想知道佢哋嘅烹调方法。我地总结觉得都有九成食到喺越南嘅味道,下次会再来帮衬😋
我地总结觉得都有九成食到喺越南嘅味道,
下次会再来帮衬😋