2019-05-23
虽然中环有好多好嘢食,不过通常都系粥粉面饭,有时真系想食下其他野。今日因为工作缘故行咗去大馆附近,发现到有间环境唔错嘅印度buffet lunch,仲要只系百几蚊,即试!😆一坐低店长就好有礼貌地邀请我同同事参观及介绍佢地嘅菜式,仲即直叫人准备一道暖笠笠南印度嘅前菜叫Masala Dosa.Masala Dosa 外形好似crepe皮好薄好脆好干身同轻形,里面有咖喱薯蓉,旁边仲有番茄酱及椰子酱作点缀,真系好得意嘅配搭,不过每人只有一份,所以大家记得趁热食呀!之后我地叫左杯饮品Mango Lassi,哗!呢个夏天饮真系好消暑,里面好似用左好多个芒果去整,感觉好清新。炸鱼fish amritsari 喺一般印度菜未必食到,有fish & chips𠮶种炸鱼感觉不过系粒粒版本,任食😍。Prawn Madras 本身有好多虾,虾汁落哂𠮶黄色酱到,甜甜地又唔辣𩠌薄饼唔错。食完呢餐印度菜自助餐,我对传统嘅印度菜多左认识,想试新野嘅朋友不妨可以试吓。