2011-07-25
是次活动为庆生,我地一行6人之前一日打去book, 大吉staff said 我地系waiting list, 要当日15:30前先知会唔会有人give up原先个booking先比到台我地, 好好彩, 当日佢地15:00就打黎比我地,话今晚有台比我地, lucky佢分2个timeslot: Round 1 - 18:00 - 20:30Round 2 - 20:45 开始我地楝左 round 1, 因为要到 8点9先入坐,实在挨唔住一共有9张order纸, from A-H+1张 drinksorder纸 A - 刺身类~三文鱼,第1-2 ROUND都好,去到第3-4 ROUND 就唔得,可能要留返D好野比下一转~吞拿鱼, 麻麻地~章红鱼, 好新鲜,好甜~甜虾, encore 得最多, 好好味~鱼立 鱼, OK~希灵鱼, 好腥~角螺, 冇味~小带子, 好味 但真系好小好小law~大返d会好好多!order纸 B - 寿司类~鲍鱼片, 冇order~象拔蚌, OK~花竹虾,冇order~松叶蟹柳,冇order~带子, 好味~火炙左口鱼,好好味,好肥美,但油左d~炭烧尤鱼须,冇ord
佢分2个timeslot:
Round 1 - 18:00 - 20:30
Round 2 - 20:45 开始
order纸 A - 刺身类
~吞拿鱼, 麻麻地
~章红鱼, 好新鲜,好甜
~甜虾, encore 得最多, 好好味
~鱼立 鱼, OK
~希灵鱼, 好腥
~角螺, 冇味
~小带子, 好味 但真系好小好小law~大返d会好好多!
order纸 B - 寿司类
~鲍鱼片, 冇order
~象拔蚌, OK
~花竹虾,冇order
~松叶蟹柳,冇order
~带子, 好味
~火炙左口鱼,好好味,好肥美,但油左d
~炭烧尤鱼须,冇order
~火炙牛肉,冇order
~火炙海鳗, 不过不失
*寿司黎讲冇点得太多,值得一赞既系,佢地旧饭唔会好大件*
order纸 C - 手卷,卷物类
~迷您三文鱼手卷, 冇order
~迷您吞拿鱼月南手卷,冇order
~迷您油甘鱼手卷,冇order
~迷您蟹子手卷,冇order
~迷您鳗鱼手卷,冇order
~鲜带子沙律手卷,冇order
~加州卷,冇order
~炸软壳蟹卷,冇order
~鳗鱼芝士卷, 好正,网友推介 GOOD!
~大虾卷,冇order
~三文鱼反卷,冇order
~什锦鱼生粒饭,冇order
*手卷,卷物类真系冇乜点order, 食放题梗系唔会食咁多饭啦~
order纸 D - 前菜类
~珍味小食,有螺肉 & 中华沙律, 但冇得你拣~
~豆腐沙律 ,冇order
~蟹子沙律, GOOD!
~芦荟沙律, 好味,加埋d酸酸地既汁, GOOD!
~鲜虾沙律, OK
~长脚蟹肉沙律, OK
~蕃茄沙律,冇order
~什果沙律,冇order
~烟鸭胸沙律,冇order
~韩风凤爪, 唔难食但不推介~
~枝豆,冇order
order纸 E - 烧物类
~青鱼,冇order
~海虾, 好味,OK
~三文鱼头,冇order
~烧羊鞍,第1round 好好味,再encore,第2round就好un, 唔好食,第3round 又好食返~水准唔稳定
~汁烧鸡扒, OK
~鱼饼,冇order
~和牛串, GOOD!
~鸡翼, 烧到有D干
~帆立贝, 麻麻地~
~小蕃薯串, 好甜, 好好味, GOOD!
~焗蚝, 蚝太细,几乎食唔到,但味道唔错.
~迷您鳗鱼饭,冇order
order纸 F - 和食类
~汤饺子,冇order
~猪软骨, 好林
~雪花牛柳粒, 好入味,好好食,GOOD!
~韮菜炒蚬, 几香,好味,蚬壳太多,蚬肉小
~铁板尤鱼须, 有d un,尤鱼须太小
~蒜蓉青口,冇order
~银芽炒帆立贝,冇order
~炒什菜, OK
~牛油炒什茹,冇order
~牛油栗米粒, 好香牛油味
~雪花牛肉锅, 汤有点咸
~牛乳海鲜锅,冇order
~石狩锅,冇order
~鲜蟹肉粥, 好鲜味,好绵
~蚬仔面豉汤,冇order
order纸 G - 主食类
~日式炒乌冬,冇order
~猪骨汤拉面,冇order
~热乌冬, GOOD!
~冷乌冬, 好烟un, GOOD!
~牛肉乌冬,冇order
~热茶乔麦面,冇order
~冷乔麦面,冇order
order纸 H - 炸物类
~虎虾天妇罗, 虾ok,炸粉太厚
~南瓜天妇罗, OK
~蕃薯天妇罗, 蕃薯唔系好甜
~多春鱼, OK
~吉列蚝, OK
~吉列带子, 炸粉太厚
~吉列海鲜卷,冇order
~炸豆腐,OK
*炸物炸粉太厚了*
order纸 - 罐装Drinks
~可口可乐
~忌廉soda
~C+ lemon
~芬达提子
总结:
尖沙咀大吉食物质素唔系太稳定,刺身order成日比唔足,出品慢,食到19:40都好似冇乜野落过到肚咁 (注:已由18:30开始狂order刺身),之前book位果时已订左个sushi cake, 19:30就会成间shop熄哂灯,一齐点sushi cake 庆祝..... 20:10 系last order, 20:00 落单,但系20:20 last order d野食仲未到,我地咪嗌个经理帮我地追下d单, 好快经理就帮我地拎哂我地既last order出黎,准时20:30 就闪人, 最后,好彩都食得饱~处处既大吉都系迫到冇人有,但是质素+出品速度而言,还是中环大吉好*0*