2023-07-10
街知巷闻小食扫街场葵涌广场最近新开咗一间只卖Mocktail的专门店 《Athena》@athenahk ,小店位于葵广的1楼转角位,扶手电梯直上就见到,装修以开放酒吧的形式,虽然有点与葵广的环境格格不入,不过就系呢一种嘅对比令小店更加突出,以酒吧的set up排场,一支支调酒放喺墙上面,就咁睇个装修摆设都已经好吸睛啦! 小店的老板是两位非常富有经验的Bartender,每整一杯mocktail 都好似睇住佢哋即席表演咁,尤其是shake杯果吓,真系好有型 ,尽显其功架!绝对冇因为喺葵广呢个场而用料马乎,每杯的材料份量都都会量过度过,再试味,然后摆上各种靓靓ganish再serve俾客人,而且完成作品时还会向客人介绍mocktail的成份和味道,真系好似喺一间酒吧入面享受 mocktail咁 而我最欣赏的不单是两位老板的才艺,而是看得出他们的用心,小店的Mocktail种类虽然不多,但是每款饮品都是他们的自家创作,而每杯饮品的名字亦都非常搞笑,应该咁讲,可以话只有香港人先会明白的共鸣字句,重点系价钱相当实惠, $40几蚊左右就饮到一杯真材实料即叫即整的Mocktail,我真系觉得抵过饮
而我最欣赏的不单是两位老板的才艺,而是看得出他们的用心,小店的Mocktail种类虽然不多,但是每款饮品都是他们的自家创作,而每杯饮品的名字亦都非常搞笑,应该咁讲,可以话只有香港人先会明白的共鸣字句,重点系价钱相当实惠, $40几蚊左右就饮到一杯真材实料即叫即整的Mocktail,我真系觉得抵过饮波波茶
🔮谂唔到名,总之好饮
🔸️杂苺冰冰 mix berries frozen
新鲜嘅士多啤梨,蓝莓,红莓 ,再加上lime juice ,Sugar syrup ,strawberry syrup等再打成沙冰,饮落清爽醒神,莓味十足,上面还加上新鲜的珍宝蓝莓和红桑子,香橙片和Rosemary等,真系好睇又好食,入口十分 freshy呀,特别系炎炎夏日,真系好透心凉呀!
老板好clam又好Nice,虽然收银落单,Mix drink, serve客 一脚踢,仍然处之泰然有条理地完成各种task, 喺mix drink时还会跟客人来一点互动,见到我喺度影相拍片时还很搞笑的提我那个角度可以影得够靓,态度亲切,难怪开业不久,已非常受欢迎,繁忙时间甚至乎要排队等成半个钟啊!