2008-08-25
旺角区的日本菜选择之多,真系多到你谂都谂唔到。要平有~要高级有~要任食有~要精致都有。但系食寿小金鱼会首选这间和花亭。 上个星期三又约咗几个旧同事一齐去食,平日都系超多人,等咗接近1个钟头位,仲要系回转位,虽然唔系卡位,但系都预咗无得食完可以吹好耐水至走(因为卡位4-5个人的话好多时都会要1.5小时就交枱),所以回转位都照"杀"啦~加埋小金鱼共4个人(全女班),叫咗以下食物寿司类:呢3个系小金鱼必食的啦...............炸虾天妇罗(OR手卷都好食)<== GOOD~GOOD~GOOD~小金鱼的最爱,每次食都系咁新鲜,粉浆够薄,虾身又弹牙~(如果系下午茶时段仲要系一碟3只) 咖哩半熟虾<== GOOD~GOOD~小金鱼口味有点怪~我唔钟意食全生的虾(泰式生虾就OK),但系又唔钟意食日式全熟的虾,所以呢只虾就啱啱好,只系用火烧一烧个面~半生熟然后"查"少少咖哩汁落去~好食~蟃鱼芝士卷<== GOOD~原来蟃鱼同芝士系咁夹的~~唔嚟呢到食过都唔知添~甜蛋 <== 朋友们话好食,只系小金鱼唔好甜味的蛋,感觉好奇怪~~但系OK啦~三文鱼<==
要平有~要高级有~要任食有~要精致都有。
但系食寿小金鱼会首选这间和花亭。
加埋小金鱼共4个人(全女班),叫咗以下食物
寿司类:
呢3个系小金鱼必食的啦...............
三文鱼<== 普普通通
烧牛肉 <== 都几好食,不过偏生~接受唔到太生的话(好似鱼妈妈个类)可能要叫佢烧熟D~
山葵八爪鱼<== 山葵味唔够劲,再加多D会好好多~但系要赞紫菜够脆(因为系军舰卷)~
熟食类:
面鼓汤<== 好唔得,碗汤入面有半只蟹(完全无味,都唔知点解?),几片白罗白~但系最惨系一D都唔热~连暖都叫唔上,味道嘛~我屋企D即冲面鼓汤比较好饮~~HEHEHEHE
软壳蟹沙律<== 软壳蟹OK新鲜,D沙律菜朋友仔话几新鲜(因为小金鱼唔食"生"的生菜,唔知好唔好味)
炸鸡软骨<==好味道~炸得唔干。
其实好似有食咗其他o野~不过小金鱼忘记了......
味道整体上唔错,不过呢度d蒸蛋无"元气"整得咁好食~
至于SERVICE方面,不过不失啦,因为真系好多人帮衬,待应又唔系太多,但系都叫做你叫佢佢会嚟~无乜漏单的情况,而且又可以直接同BAR枱的师父仔落ORDER~
四个人食咗五百几蚊,一般价钱啦~~~~~~~