2017-10-31
为食组组员向我报料话呢幢大厦有唔少餐厅, 呢间系其中一间食多国菜打开升降机门就望到餐厅内里环境, 灯光昏暗, 装修格局走型格路线, 系到用餐应该都唔错侍应送上餐牌, 一张过唔驶揭下揭下, 食物种类包括餐汤, 小食, 沙律, 意粉, 肉类及甜品想同友人倾下计先开餐, 叫D小食就最岩数, 唔知由几时开始, 单骨鸡翼系外面食店就踪影处处, 呢度既系以香草孜然作调味料而煮成既香草孜然单骨鸡翼 ($48), 上枱时已闻到香味, 热辣辣入口, 食到孜然粉既独有香味, 皮香肉嫩, 单骨令调味料更易入味, 食时又方便易食, 唔错~食开香炸野, 一款又点够数, 叫埋呢客脆香尤鱼配蒜香蛋黄酱 ($68), 香喷喷上枱, 雪白尤鱼披上一身金黄外衣, 尤鱼质感较稔身, 唔太弹牙, 蒜香味唔太浓, 配上蛋黄酱增加层次及味道!食完一轮香口野, 又想食下D清新多汁"降热气", 呢客芒果甜虾沙律 ($88)应该帮到手, 卖相吸引,红橙黄绿颜色缤纷: 黄色代表 - 芒果味道酸甜; 红色代表 - 鲜甜肥美甜虾; 绿色代表 - 清爽沙律菜; 橙色代表 - 脆卜卜三文鱼籽, 几位代表都各有特色, 聚埋一齐又好夹㖞!主菜类别有
主菜类别有肉类, 但唔想咁heavy, 点左呢客卡邦尼意粉 ($128), 份量足够2-3人分享, 意粉口感偏硬但岩我口味, 每条意粉都有酱汁包住, 加埋烟肉片及芝士碎增加香味!
友人系汉堡控, 有得比佢点佢会不作他想试尽唔同食店出品既汉堡, 呢客名为镇店汉堡 ($168), 就系"镇店"呢两个字触动左佢既神经! 上枱时被佢既阵容有少少吓亲, 成只手掌咁高既汉堡, 上面仲要串有炸洋䓤圈, 先食炸洋䓤圈, 然后到主角! 主角都几有内涵, 上层有烟肉, 芝士, 中间有厚身汉堡(食落唔干身同散), 下层有爆汁蕃茄同爽口生菜, 真系无办法一口由顶咬到底, 即使唔可以一啖食晒所有料, 但都仍然觉得好滋味, 果然无负"镇店"之名!
食到咁饱, 见呢度既Drink List 选择都唔少, 沙冰, 咖啡, 茶类, 特饮, 酒精类饮品都有, 梗要叫番返杯!
叫左呢杯Apple Pear Tea Soda ($45), 有苹果同梨既酸甜味, 加左少少梳打水混埋一起, 味道可口, 仲有苹果粒咬下!
呢杯拉花咁靓既Cappuccino ($36), 饮落香滑, 份量都颇大杯, 不过系咁舒适既环境中可以慢慢享受