2018-09-04 1243 浏览
话说 #小秘书 个好朋友呢个星期四要开始禁食36小时⏱ 佢话咁大个人都未试过喺有意识抵吓,要佢咁长时间唔食嘢😐 见佢担心成咁,一于嚟个「今晚食好啲」大行动,等佢填饱个肚仔先,免得再胡思乱想😁今晚我哋就由 阿麦厨房 #MackieKitchen 开始🍽 由于阿朋友唔食牛同羊,而我就比较钟意食海鲜,经理介绍我哋可以试吓佢哋个招牌菜「德国式烧咸猪手」,另加一个「带子配黑松露野菌意大利饭」做主食。不过当然要配埋「餐汤」同「头盘」先至够完美啦😋 菇魔「我」拣咗「🍄黑松露菌忌廉汤 配 🦆法国鹅肝」,而朋友就要咗个「🦀蟹肉南瓜忌廉汤 配 🦐大虾占米多」😋浓浓嘅忌廉配上黑松露口味,好抢口😁 鹅肝煎得好香又唔会太油腻... 不过如果可以大块啲就更好喇🤣 主角「咸猪手」率先上枱,份量大到足够三四个人分享,不过对于我哋嚟讲当然系湿湿碎啦🤣 师傅将猪手皮炸到脆卜卜咁,肉质鲜嫩😋 不得不提嘅仲有配菜「炸薯条」,炸得好松化,虽然我哋当时已经有七八成饱,但系都不由自主咁一条又一条咁摆落口😅 不过中国人始终要有啖饭落肚嘅,所以最后一道菜「带子黑松露野菌意大利粉」刚好作为一个好好嘅配搭👍🏻 而呢度嘅餐茶亦好多选择,唔系

浓浓嘅忌廉配上黑松露口味,好抢口😁 鹅肝煎得好香又唔会太油腻... 不过如果可以大块啲就更好喇🤣 主角「咸猪手」率先上枱,份量大到足够三四个人分享,不过对于我哋嚟讲当然系湿湿碎啦🤣 师傅将猪手皮炸到脆卜卜咁,肉质鲜嫩😋 不得不提嘅仲有配菜「炸薯条」,炸得好松化,虽然我哋当时已经有七八成饱,但系都不由自主咁一条又一条咁摆落口😅 不过中国人始终要有啖饭落肚嘅,所以最后一道菜「带子黑松露野菌意大利粉」刚好作为一个好好嘅配搭👍🏻 而呢度嘅餐茶亦好多选择,唔系得咖啡/茶咁boring👀 话咗要戒冻嘢嘅我,因为啲食物太好味,今晚都忍唔住叫咗杯 🍑iced peach tea 做完美嘅结局😝... 最多下一餐饮水啰!
2018-09-04
$372.5 (晚餐)