2017-07-26
1921 浏览
早个多月前,去咗铜锣湾嘅「FireBird」,食咗唔少以宫崎、鹿儿岛食材所做嘅理料,唔知友人喺睇咗小弟嘅食评,定喺知我年初去咗一转南九州旅行,今晚拣嚟嘅「俺の割烹」又喺大卖宫崎食材嘅日本餐厅,席间再次谈及南九州有几好玩,让小弟回带返到宫崎、鹿儿岛嘅旅程中。晌门口,更摆放些少有关宫崎嘅旅游资料,简直喺宫崎嘅宣传部。餐厅位于加州大厦,地占全层,环境非常之大,一室以金黄为主调,摩登时尚,贵气得嚟唔俗,加上楼底高,枱櫈编排阔落,故感觉十分宽敞。是次虽然喺由老友发辧,但惯常都会影低餐牌,俾自己留记录之余,等大家当个参考,睇睇有啱咩食。概略嚟讲,菜式嘅选择非常多,第一版就有筑地直送海鲜料理及俺の精选,其他仲包括俺の推介、佐酒料理、冷菜、刺身、天妇罗、宫崎和牛料理、烧物、温菜、食事和甘味。除主餐牌外,并有个喺分散出嚟,可以讲喺佐酒餐牌,因为有佐酒小食外,仲有啲配酒嘅组合。而讲到酒,老实讲,小弟酒量真喺麻麻哋,亦唔多好酒,不过,呢度真喺好多日本酒供应,多款知名大吟酿、清酒、烧酎、果酒,仲有红白餐酒、烈酒、鸡尾酒……等等,想知有啲咩就自己睇睇。友人想试试佢啲鸡尾酒,就点啲嚟试,小弟就拣无乜酒精嘅嚟试。K
讲明对酒唔认识,都喺照抄,以Sakura Liqueur、Vodka、Cointreau及Lemon Juice沟成,君度橙酒令杯嘢泛出淡淡橙色,友人话入口酒精度几劲吓,加入伏特加果然唔喺嘢少。 Yuki no Hana $88
另一杯以高身鸡尾酒杯盛载嘅喺以Yuzushu、Shochu、Lime Juice及Grenadine沟成,混入烧酌,同样酒精度唔低,但加入日本柚子酒、青柠汁及石榴糖浆,味道顺口唔会太霸道。 Midori no Akuma $88
小弟呢杯就绝对啱唔饮酒嘅朋友,睇成份都只喺Peppermint Green、Pineapple Juice及Lemon Juice,望落清爽,入口清新。 如果讲到佐酒,晌主餐牌嘅佐酒料理之外,不得不介绍其日式串烧,尤其饮啤酒嘅朋友就更啱,共14款,有平有贵,都喺𩠌酒良伴。
牛舌 $48
啲串烧有唔同嘅做法,而牛舌可以拣盐烧或汁烧,牛脷嘅独有膻味真喺好特别,而入口有韧劲,店长话佢哋喺用澳洲货,所以,有一定嘅质素。
日本鸡腿肉配京葱 $36
讲明喺用鸡腿肉,自然比较嫩身啲,入口果然唔会「嚡烚烚」,口感嫩滑带肉汁,烧烤时间啱啱好,京葱亦好爽口。上次晌FireBird就喺试过德岛嘅「阿波尾鸡」,所以,好奇问问鸡种喺嚟自边度,原来喺佐贺嘅「华味鸟」,小弟都喺第一次听呢款鸡种。
宫崎和牛有几出名唔使多介绍,和牛中都属顶级货色,所以,索价过百蚊串。烧完之反睇唔到油脂分布,但入口充满油香,又不失肉味。不过,一串得两件,有啲肉赤。 宫崎猪肉烟肉 $63
除咗牛,宫崎猪都好似唔差,试一串宫崎烟肉,半肥瘦得嚟又唔觉太肥,又有一阵阵烟肉嘅熏香,如果烧㶶多少少,带点焦香再配啤酒就更一流。 烧新西兰羊架 $68 / 件
试完牛,试完猪,再嚟羊架就啱晒我,新西兰羊架配上自家制红提芥辣及薄荷酱,非常有心思。而羊架烧得焦香,口感软腍又富肉汁,膻膻哋够晒正,洒啲青柠汁,感觉清爽口啲,但沾红提芥辣,风味大不同。
一轮热气嘢,嚟一道牛肉他他凉快吓,将宫崎牛肉做成他他,睇见有少少黑胡椒调味,旁边再伴有蕃茄粒、青蕃茄、洋蕃茄、豆蓉及一只生鹌鹑蛋黄,卖相色彩缤纷。担心牛肉太生就不妨落多少少日式芥末,但我就觉得落丁点就好喇,捞匀送入口品尝到食才嘅鲜味,可以嘅话,配片薄薄哋嘅脆多士或法包更特别。 和牛富士溶岩石烧 $288
嚟到唔试啲宫崎和牛料理好似无嚟过,一口气试咗两款,先喺试石烧,份量有分100g($288)及200g($538),店长话用上西冷位,先烤焗至半熟再烧,切片放晌220°C富士山熔岩石上,保持温热,并现有几款烤野菜。平时食铁板西冷就梗喺烧汁或蒜蓉汁,但依次伴嘅喺酸汁,崎宫牛雪花分布细密,油份重,有个酸汁中和吓就非常好,而肉质不用多讲,软腍到不得了。
另一道宫崎和牛料理喺以原个瓦锅盛上嘅煮牛筋肉配锅粑,友人搞笑话似萝卜焖牛腩,哈哈。啲牛筋肉极之腍滑,完全焖到腍晒,而白萝卜嗦晒汁,好香却入口无渣。啲酱汁揾锅粑沾嚟食确喺好好味,差啲仲想追加个白饭嚟捞汁,但已经食得好饱。 「俺の割烹」可以讲喺摩登嘅居酒屋,由于食材大都用上日本货色,所以,出品有番咁上下,加上选择多,同大班朋友人嚟就最好不过。店长仲话有唔少优惠,如Happy Hour、Ladies Night、Gentlemen Night,有兴趣就不妨自己打去问问!