2016-04-27
又去九龙城揾食泰菜, 今次食呢间位置系食泰菜既主场地街道, 一D都唔难揾早到关系, 唔系太多客, 环境都算几舒适, 电视播著泰国节目, 哈..............一句都听唔明, 可以专心食野! 我地选坐卡位, 展开我地既泰菜之旅天气有D闷热, 试过泰式木瓜丝沙律($48) 开下胃先 - 份量都几多, 配送生菜一蓝, 材料都几多, 当然有青木瓜丝, 蕃茄, 伴以花生碎, 味道酸辣好开胃, 怕辣既可以伴以生菜包住一齐食, 就可减辣!店员推介我地试呢款泰国黑毛猪串烧($88/半打)烧得好香, 好香猪肉味而且肉质比较嫩滑, 点埋佢既酱汁一齐食, 半打好快就被KO了呢款系招牌海南鸡 ($88/半只) - 上枱前再以热汤淋上以加热, 食落几香鸡味, 而且肉质都几嫩滑, 果然系招牌菜呀加多个咖喱炒大蚬($168) - 大蚬"浸泡"系香滑惹味既咖喱汁内, 蚬肉唔算大只但食唔到有沙, 个汁配以白饭/法饱就绝配啦!每次食泰菜都会叫马拉盏炒椰菜苗($65), 可能自己唔会买椰菜苗卦炒卦(哈..), 呢碟份量正常, 味道唔会过咸, 椰菜苗若然炒得"淋"少少会仲好D埋单时仲会送上甜品一客, 有我最爱既大菜糕
早到关系, 唔系太多客, 环境都算几舒适, 电视播著泰国节目, 哈..............一句都听唔明, 可以专心食野! 我地选坐卡位, 展开我地既泰菜之旅 天气有D闷热, 试过泰式木瓜丝沙律($48) 开下胃先 - 份量都几多, 配送生菜一蓝, 材料都几多, 当然有青木瓜丝, 蕃茄, 伴以花生碎, 味道酸辣好开胃, 怕辣既可以伴以生菜包住一齐食, 就可减辣! 店员推介我地试呢款泰国黑毛猪串烧($88/半打) 烧得好香, 好香猪肉味而且肉质比较嫩滑, 点埋佢既酱汁一齐食, 半打好快就被KO了
呢款系招牌海南鸡 ($88/半只) - 上枱前再以热汤淋上以加热, 食落几香鸡味, 而且肉质都几嫩滑, 果然系招牌菜呀 加多个咖喱炒大蚬($168) - 大蚬"浸泡"系香滑惹味既咖喱汁内, 蚬肉唔算大只但食唔到有沙, 个汁配以白饭/法饱就绝配啦! 每次食泰菜都会叫马拉盏炒椰菜苗($65), 可能自己唔会买椰菜苗卦炒卦(哈..), 呢碟份量正常, 味道唔会过咸, 椰菜苗若然炒得"淋"少少会仲好D 埋单时仲会送上 甜品一客, 有我最爱既大菜糕(我估系卦, 味道好相似!)