2024-09-25
突然好想食上海嘢,所以今晚去咗利舞台嘅乐天皇朝🥟餐厅嘅灯光,坐位同埋成个格局都令人坐得好舒服,而且我哋问店员有啲咩好介绍嘅时候,佢都好好礼貌咁同我哋讲解,所以我哋好快就决定到食啲乜嘢😝另外,值得一提嘅就系佢壶茶系会揾一个炉一路㷫住,确保茶嘅温度时常都系咁热♨️乐天皇朝其中一样最出名嘅名物就系佢个8式小笼包,但之前试过都系觉得原味最出色,所以今次就叫咗六粒原味😌果然水准都保持到,皮做得厚薄适中,一咬落去热辣辣嘅汤涌出嚟,而且入面嘅猪肉馅亦好有咬口,食完一粒会想继续追食🥰之后嚟嘅系无锡鲜肉锅贴,大大只,外皮煎得好香,啖啖肉,个人觉得唔点汁都已经好够味😋食完啲传统嘢之后嚟嘅系醋酱海蜇头同埋肉碎榄酱干煸四季豆,依到嘅海蜇有少少唔同,比较阔身好弹同好有口感,而且仲有啲青瓜,酸酸甜甜咁,令我本身饱饱地又有返胃口😂个四季豆亦都好唔错,连埋啲猪肉碎炒得好香,同埋条条都肥嘟嘟,好味道👍🏻而当晚嘅压轴主菜就系云吞鸡,呢味菜都真系好足料原只鸡咁滞,一开二🐔鸡汤好鲜甜,我哋都饮到差啲唔记得食鸡同云吞🫣只鸡虽然有啲难处理,但整体好滑,咬落唔会起渣,鸡味十足,而个云吞索哂啲鸡汤好入味👍🏻最后系一个甜品-桃胶糖水,有
突然好想食上海嘢,所以今晚去咗利舞台嘅乐天皇朝🥟
乐天皇朝其中一样最出名嘅名物就系佢个8式小笼包,但之前试过都系觉得原味最出色,所以今次就叫咗六粒原味😌 果然水准都保持到,皮做得厚薄适中,一咬落去热辣辣嘅汤涌出嚟,而且入面嘅猪肉馅亦好有咬口,食完一粒会想继续追食🥰之后嚟嘅系无锡鲜肉锅贴,大大只,外皮煎得好香,啖啖肉,个人觉得唔点汁都已经好够味😋
食完啲传统嘢之后嚟嘅系醋酱海蜇头同埋肉碎榄酱干煸四季豆,依到嘅海蜇有少少唔同,比较阔身好弹同好有口感,而且仲有啲青瓜,酸酸甜甜咁,令我本身饱饱地又有返胃口😂 个四季豆亦都好唔错,连埋啲猪肉碎炒得好香,同埋条条都肥嘟嘟,好味道👍🏻
最后系一个甜品-桃胶糖水,有云耳、杞子同埋龙眼,令到成个糖水甜度十足👍🏻