2024-11-07 438 浏览
秋風起,又到食蟹的季節了🦀 今年天氣轉涼的時間遲了,整隻蟹吃好像還沒到時候,吃蟹粉的話就安全些 蟹粉料理總讓人想起京滬菜,蟹粉小籠包是我最喜歡的菜式;但全籠都是蟹粉味也太單調,樂天皇朝的特色小籠包一籠有八色就可以滿足心多多的我這個招牌菜口味設計很有心思,先吃原味,然後吃🥒糟溜絲瓜➡️鵝肝🪿 ➡️黑松露🍄‍🟫➡️芝士🧀➡️蟹粉🦀➡️蒜香🧄➡️川味🌶️,由淡到濃的次序。我自己較喜歡黑松露的香,以及川味的麻而不辣,感覺也跟小籠包這款點心更夾。推薦原味和蟹粉蘸薑絲醋,蟹粉尤其提鮮 其他口味盡量試其自身的味道呢。除了蒸點,炸的點心也很出色:蘿蔔絲酥餅外皮酥脆乾身不油膩內裡蘿蔔餡軟得來絲絲分明,味道清甜。冷盤來個超清新的芝麻醬油麥菜🥬,想不到油麥菜也可以生吃,用薄青瓜片將菜卷成春卷般,是健康的爽脆🥒另外醉雞也是滬菜常客花雕酒香醇,雞肉很是入味。🐥主菜則回了川式的酸菜魚,藤椒麻香,還有泡椒及指天椒放湯,令辣味更有層次🌶️。魚肉很是嫩滑,肉質新鮮不霉身🐟;配料有蜂巢豆腐、萵筍,以及大量紅薯粉絲,份量足夠四人吃呢。最後來個香港人必吃的上海甜品:豆沙窩餅🫘 即叫即整是關鍵,才不會落得滿口是油。外皮不厚而夠脆,內裡豆沙餡不

皇朝特色小籠包

其他口味盡量試其自身的味道呢。
皇朝特色小籠包

除了蒸點,炸的點心也很出色:蘿蔔絲酥餅外皮酥脆乾身不油膩
蘿蔔絲酥餅

內裡蘿蔔餡軟得來絲絲分明,味道清甜。

另外醉雞也是滬菜常客
李白醉雞

花雕酒香醇,雞肉很是入味。🐥

皇朝魚湯酸菜魚

最後來個香港人必吃的上海甜品:豆沙窩餅🫘 即叫即整是關鍵,才不會落得滿口是油。外皮不厚而夠脆,內裡豆沙餡不太甜
香煎豆沙窩餅

調至適合香港人的口味,再呷口用蠟燭保溫的普洱茶實是滿足🫖

這份量其實足夠三人吃,是非常豐富的一頓飯呢

另外座位也真的頗舒適,侍應加茶也很爽快,服務不錯。難怪平日晚上也有不少人,甚至有很多外籍人士前來嚐中菜,公司請客也是個得體好選擇

樂天皇朝
銅鑼灣利舞臺廣場16樓A號舖
將軍澳將軍澳中心G樓G31號舖
啟德AIRSIDE 4樓L418號舖
1130-2200
旺角雅蘭中心2樓203&205號舖
1130-2230
青衣青衣城1 3樓310B號舖
Mon-Thur 1130-2200, Fri 1130-2230, Sat-Sun 1100-2230
東涌東薈城名店倉3樓326A號舖
1100-2130

2024-10-16 979 浏览
一向是樂天皇朝的小粉絲,由它初踏利舞台,已經一路光顧。現在從6樓搬到16樓,更上一層樓。比較喜歡新鋪裝修,環境光猛許多,感覺亦較開揚!樂天皇朝提供了不同時段有不同折扣優惠,總有一個適合的 👍👍有大圓桌,可約一大班朋友一齊起用餐,都不用分枱 🥰🥰三五知己共聚,亦有細枱,但建議一定要預先訂座,不然可能要排很久。先來芝麻醬油麥菜醒醒胃,每份$72,油麥菜除了炒豆豉鯪魚外,原來還可以做沙律菜口感爽脆,加上芝麻醬,清新美味點了幾款點心,晚市吃點心,又幾有新鮮感!蘿蔔絲酥餅 $52外層香脆,內層蘿蔔絲濕潤滾燙,好食 👍👍竹炭流沙包 $48,黑漆漆的外表,裏面盛滿了流心奶黃,鹹香中又帶著甜味,另類甜品似的 😂😂😂主角香辣水煮魚 $208,不要給紅噹噹的賣相嚇到,小辣口味倒還可接受。魚肉嫩滑,湯汁有著大量的香料、料頭,味道濃郁 👍👍👍特式皇朝小籠包 $148,八種顏色、八款味道的小籠,分別有原味⚪️、糟溜絲瓜🟢、鵝肝🟤、黑松露⚫️、芝士🟡、蟹粉🟠、蒜香🔘、川味🔴,顏色艷麗,吸睛度高。每款都自帶獨特口味,各有特色👍甜品是宮廷驢打滾 $50,糯米粉團包著紅豆🫘蓉,上面再撒上黃豆粉,軟糯香甜,人見人愛 🥰🥰

樂天皇朝提供了不同時段有不同折扣優惠,總有一個適合的 👍👍

有大圓桌,可約一大班朋友一齊起用餐,都不用分枱 🥰🥰

口感爽脆,加上芝麻醬,清新美味

點了幾款點心,晚市吃點心,又幾有新鮮感!蘿蔔絲酥餅 $52

外層香脆,內層蘿蔔絲濕潤滾燙,好食 👍👍

朋友本身都好鍾意食中菜,有次咁啱講起有個小籠包我哋都好想試,咁所以就大家約埋一齊去樂天食。食完之後覺得個小籠包真係冇令到我失望,而值得欣賞嘅係其他菜式都有返咁上下水準。‣ 特式皇朝小籠包 $148‼️超級推薦‼️成日廣告見到,終於有機會一試啦!個小籠包原來仲有順序可以睇住點食,我個人最鍾意蟹粉,一啖咬落去湯汁嘅鮮甜味出晒嚟,而且入邊仲包裹住蟹肉,相當出色嘅小籠包,唔需要搭配醋都覺得好出色。‣ 蘿蔔絲酥餅 $52外表炸得金黃酥脆,啲蘿蔔絲口感都相當細膩,唔會覺得好硬身,覺得蘿蔔嘅清甜同埋酥皮嘅香真係配合得好好,鍾意食蘿蔔絲嘅真係唔好錯過。‣ 芝麻醬油麥菜 $72呢道菜純粹係平衡吓其他嘢食而嗌,同埋睇佢嘅擺盤覺得佢擺得好靚,咬落去啲菜都好新鮮,夠晒爽脆。‣ 李白醉雞 $92.0酒味唔算話好濃郁,啱啱好,而雞肉都好嫩滑,都值得一嗌!而且個擺盤好靚,所以真係好順理成章見到其他枱都有嗌。初時睇嘅時候諗住好快就食晒,但係食吓食吓發覺其實個份量都唔特別細,每一件雞都幾大塊,所以食落都覺得好滿足。‣ 皇朝酸菜魚 $281我反而幾鍾意佢啲酸菜魚唔會話真係太過酸,仲食到魚嘅嗰種鮮味,魚片滑溜唔腥,而且又唔會話

‣ 特式皇朝小籠包 $148

‣ 蘿蔔絲酥餅 $52

‣ 芝麻醬油麥菜 $72

‣ 李白醉雞 $92.0

‣ 皇朝酸菜魚 $281
我反而幾鍾意佢啲酸菜魚唔會話真係太過酸,仲食到魚嘅嗰種鮮味,魚片滑溜唔腥,而且又唔會話好辣,味道相對上比較溫和,但係夠晒酸爽開胃。成個酸菜魚唔會話好油膩,作為一個唔算好鍾意食酸菜魚嘅人我都覺得好食,朋友好鍾意食,佢就係咁瘋狂食,連啲薯粉都唔放過。

‣ 香煎豆沙窩餅 $73
最後都係忍唔住口嗌咗個甜品做結尾,外酥內軟嘅口感真係令人欲罷不能。豆沙餡都夠細膩香甜,欣賞唔會話甜過頭。因為切得細細塊,所以唔經唔覺就食咗好多。
  • 特式皇朝小籠包
晚上來了銅鑼灣的樂天皇朝吃晚餐。😚餐廳長這樣。 ☺檯面長這樣。 我看到餐廳正在慶祝銅鑼灣店的開張,推出了猫山王榴槤小籠包的優惠。從8月21日至9月13日,特價$48/6粒(原價$98/6粒),全線分店供應。由於我朋友不吃榴槤,只好下次再來吃。😆menu長這樣。 刀切小饅頭 (炸)雖然小饅頭叫小饅頭,但一點也不小 😍饅頭外層金黃酥脆,裡面則是鬆軟的麵團,搭配上香甜的煉乳,口感的對比讓人驚喜。😆 每一口咬下去,都是香脆與柔軟的完美結合!! 醋醬海蜇頭以海蜇為主,搭配著爽脆的青瓜,清爽的口感令人耳目一新。😀醋醬的酸味恰到好處,為海蜇增添了不少風味,十分開胃。海蜇的脆嫩與青瓜的清脆相得益彰,讓人吃得十分過癮。上海炒飯炒飯的份量很驚人,炒得恰到好處。裡面有蝦、叉燒、蛋等多樣配料,讓整道菜色香味俱全。每一口都能感受到豐富的口感,尤其是蝦的鮮甜與叉燒的香氣!!即使份量龐大,我們還是忍不住一口接一口,直到將整碗炒飯清空。開陽葱油拌麵麵條吸收了濃郁的葱油,香氣撲鼻,讓人食欲大開。 麵條搭配葱油的香味,每一口都讓人倍感滿足。
晚上來了銅鑼灣的樂天皇朝吃晚餐。😚

餐廳長這樣。 ☺

檯面長這樣。

menu長這樣。

刀切小饅頭 (炸)
雖然小饅頭叫小饅頭,但一點也不小 😍

醋醬海蜇頭
以海蜇為主,搭配著爽脆的青瓜,清爽的口感令人耳目一新。😀
醋醬的酸味恰到好處,為海蜇增添了不少風味,十分開胃。
海蜇的脆嫩與青瓜的清脆相得益彰,讓人吃得十分過癮。

上海炒飯
炒飯的份量很驚人,炒得恰到好處。

裡面有蝦、叉燒、蛋等多樣配料,讓整道菜色香味俱全。

每一口都能感受到豐富的口感,尤其是蝦的鮮甜與叉燒的香氣!!

開陽葱油拌麵
麵條吸收了濃郁的葱油,香氣撲鼻,讓人食欲大開。
麵條搭配葱油的香味,每一口都讓人倍感滿足。

2024-09-10
$172.7 (晚餐)
  • 開陽葱油拌麵
  • 上海炒飯
  • 刀切小饅頭
雅緻的上海菜與舒適的餐廳氛圍完美融合。餐廳門口放有精緻的花藝品,整體色調柔和,讓人感到放鬆,為整個空間增添了幾分唯美氣息。餐廳內部裝潢簡約而不失典雅,適合與朋友聚會或家庭聚餐。特式皇朝小籠包這道招牌小籠包有8種不同口味,以薄皮包裹著鮮美的肉餡,湯汁豐富,口感滑嫩。每一口都讓人感受到濃郁的肉香,搭配醋和薑絲,更能提升其風味。蘿蔔絲酥餅這道小吃是完美的開胃前菜,外皮金黃酥脆,內含清香的蘿蔔絲,口感層次分明,令人回味無窮。李白醉雞這道菜以其獨特的醃製技術,雞肉嫩滑,酒香四溢,是一道極具風味的佳餚,讓人忍不住一口接一口。芝麻醬油麥菜麥菜的脆嫩搭配香濃的芝麻醬,清新的口感讓人感到舒適,仿佛在餐桌上增添了一抹清新的氣息。皇朝魚湯酸菜魚魚片鮮嫩,湯底酸香濃郁,酸菜的添加讓整道菜更加開胃,適合喜愛重口味的食客。香煎豆沙鍋餅這道甜品外脆內軟,豆沙餡滑順不膩甜,作為餐後甜點,恰到好處地為一餐劃上完美的句號。每一道菜品都如同藝術品,讓人不僅滿足於味覺,更感受到一場視覺色彩繽紛的盛宴。在這樣舒適雅致的環境中享用美食,無疑是一種享受。
香煎豆沙鍋餅
在這樣舒適雅致的環境中享用美食,無疑是一種享受。
4天前 0 浏览
樂天皇朝搬舖後第一次食,冇咗水池,燈光明亮咗 ,氣派依舊 。一壼暖身熱茶,餐前花生粟子小食味道依然 。李白醉雞肉嫩、味道清新,帶點酒香 。芝麻醬油麥菜點一點芝麻醬,美味可口 。特式皇朝小籠包每粒小籠包顏色不同,滋味不同 。不過最愛還是中間的原味 。皇朝魚湯酸菜魚用料十足,豆腐吸引晒魚湯和酸菜獨特的味道 。份量頗多 。蘿蔔絲酥餅名付其實的外脆內軟,蘿蔔軟糯帶甜,酥餅入口即化 。香煎豆沙窩餅記得留著甜品胃吃上海傳統甜點 。

李白醉雞
肉嫩、味道清新,帶點酒香 。

芝麻醬油麥菜
點一點芝麻醬,美味可口 。

特式皇朝小籠包
每粒小籠包顏色不同,滋味不同 。不過最愛還是中間的原味 。

皇朝魚湯酸菜魚
用料十足,豆腐吸引晒魚湯和酸菜獨特的味道 。份量頗多 。

蘿蔔絲酥餅
名付其實的外脆內軟,蘿蔔軟糯帶甜,酥餅入口即化 。

香煎豆沙窩餅
記得留著甜品胃吃上海傳統甜點 。
亞洲胃真係要定期出去食中餐,中餐黎講上海菜真係我首選,今日就同朋友嚟到銅鑼灣樂天王朝,食下小籠包,滿足下個胃😋特色皇朝小籠包(8色/8粒)$1488款小籠包包括:招牌原味小籠包、川味小籠包、蒜香小籠包、芝士小籠包、糟溜絲瓜小籠包、蟹粉小籠包、鵝肝小籠包、黑松露小籠包,全完味我都好鍾意🤣小籠包皮薄餡靚,湯汁又多,入口有爆汁感覺。蘿蔔絲酥餅(3個)$52有驚喜,以為油膩,原來幾清新,外表酥脆,裏面軟綿綿。芝麻醬油麥菜$72清新選擇,油麥菜冇咗平時嗰種草青苦澀味,入口爽脆清新,芝麻醬同新鮮嘅油麥菜好夾。竹炭流沙包(3個)$48竹炭包口感鬆軟,流沙爆餡。香辣水煮魚(小辣)$208起初以為唔夠食,點知呢個水煮魚嘅份量充足,配菜好多,有我鍾意食嘅芽菜、薯粉、海帶等等,全部都好入味。主角魚片嫩滑冇咩骨,好好食。

特色皇朝小籠包(8色/8粒)$148

蘿蔔絲酥餅(3個)$52
有驚喜,以為油膩,原來幾清新,外表酥脆,裏面軟綿綿。

芝麻醬油麥菜$72

竹炭流沙包(3個)$48
竹炭包口感鬆軟,流沙爆餡。

香辣水煮魚(小辣)$208
4天前 0 浏览
🥢 特色皇朝小籠包($148)餐廳招牌必點,可以一次過試晒8款味道嘅小籠包,上枱嘅時候熱辣辣仲見到出煙,外皮由純天然色素製成,皮薄餡靚,好多湯汁,食嘅時候建議搵枝匙羹兜住,同埋食嘅時候記得由淡味食起,慢慢去到濃味,咁先可以㗳真每一隻味🥟 紅油抄手($68)紅油抄手唔算好辣,皮薄,粒粒都包左滿滿嘅豬肉餡,好飽滿🤍 松花皮蛋豆腐($58)豆腐好嫩滑,師傅刀功好好,將豆腐切到好似開花咁,而且配埋皮蛋一齊食味道啱啱好🍜 皇朝擔擔拉麵($75)一上枱就聞到好香花生醬味,面頭同撈底都有花生粒,拉麵好彈牙,最初食嘅時候都唔覺辣,慢慢食到最後嘅時候辣嘅後勁滲出,正✨樂天皇朝由原來嘅6樓搬上16樓,新裝修好光猛,座位闊落坐得舒服,侍應仲會主動幫客人加茶,服務態度好;建議嚟之前要book枱,否則walk in的話要等一陣先有位
🥢 特色皇朝小籠包($148)

🥟 紅油抄手($68)
紅油抄手唔算好辣,皮薄,粒粒都包左滿滿嘅豬肉餡,好飽滿

🤍 松花皮蛋豆腐($58)

🍜 皇朝擔擔拉麵($75)

特色皇朝小籠包
特色皇朝小籠包
紅油抄手
松花皮蛋豆腐
皇朝擔擔拉麵
同屋企人去咗利舞臺樂天皇朝 ,呢度環境好靚位置又闊落,仲見到隔籬枱帶咗日本朋友喺度食飯,呢度服務周到,非常唔錯招牌原味小籠包(6粒)呢個小籠包一上枱出晒煙,好夠熱,而且包得好好入邊好多肉汁,個皮和太厚,但又唔會一夾就爛,啱啱好無錫鮮肉鍋貼(3粒)鍋貼雖然得三隻,但係好大同埋皮薄餡靚好多肉醋醬海蜇頭海蜇頭,食落非常之爽,仲有酸酸哋嘅醋醬下便仲有爽脆青瓜,非常之夾雲吞雞(半)雲吞雞半隻都份量好大,雞髀同雞翼都好嫩滑,仲有大量雞胸肉,個雞湯清得來好有鮮雞味,感覺都幾補身入邊仲有好大粒雲吞,食完真係飽飽地肉碎欖菜乾煸四季豆呢個四季豆少少辣,拌埋啲肉碎,欖菜乾,嗰四季豆好惹味桃膠紅棗桂圓湯非常之滋潤秋天食啱晒,有桃膠養顏,又有紅棗桂圓滋補,識落唔太甜仲好有口感🍱樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖

招牌原味小籠包(6粒)

無錫鮮肉鍋貼(3粒)
鍋貼雖然得三隻,但係好大同埋皮薄餡靚好多肉

醋醬海蜇頭

雲吞雞(半)

肉碎欖菜乾煸四季豆
呢個四季豆少少辣,拌埋啲肉碎,欖菜乾,嗰四季豆好惹味

桃膠紅棗桂圓湯

🍱樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
1K
5天前 0 浏览
👧🏻😋👅🍽✨銅鑼灣新店中菜-🥢6點鬆少少去到已經坐滿一半, 7點幾離座已叫緊飛, 想食獲獎八色小籠包記得訂座😎 🥢晚市除咗川菜熱炒, 都有供應點心, 款式多元又坐得舒服, 難怪大受歡迎-▪️特式皇朝小籠包 $148由淡味食到濃味, 味蕾享受層層遞進, 大推鵝肝🪿 蟹粉🦀 蒜香🧄-▫️香辣水煮魚 $208揀咗小辣, 湯底香辣唔刺喉🌶️ 魚片同薯粉份量都好多亦好入味, 但唔會太油膩-▪蘿蔔絲酥餅 $52放到最後食都仲好辣嘴♨️ 酥餅鬆脆, 蘿蔔絲軟滑香甜-▫️竹炭流沙包 $48有個紙托墊住似馬拉糕, 比較高身, 咬開唔係流沙係爆沙好香鹹蛋黃味, 熱辣辣大推🤩-▪️芝麻醬油麥菜 $72店家招牌推薦之一👍🏻 油麥菜爽脆多汁, 用青瓜片包住再點麻醬好清新-▫️宮廷驢打滾 $50糯米皮煙韌軟熟, 薄薄一層捲住香甜紅豆蓉, 外面再沾上黃豆粉, 係圓滿既結束🈵
👧🏻😋👅🍽✨
銅鑼灣新店中菜
▪️特式皇朝小籠包 $148

▫️香辣水煮魚 $208

▪蘿蔔絲酥餅 $52
放到最後食都仲好辣嘴♨️ 酥餅鬆脆, 蘿蔔絲軟滑香甜

▫️竹炭流沙包 $48
竹炭流沙包

▪️芝麻醬油麥菜 $72

▫️宮廷驢打滾 $50

竹炭流沙包
2024-11-20 0 浏览
今日同班朋友去咗銅鑼灣聚會我遲到 所以去到佢哋已經叫晒嘢咁啱佢哋叫嘅嘢都係我比較少會叫但係咁樣反而有驚喜佢哋叫咗蘿蔔絲酥餅呢個估唔到幾好食 入面熱辣辣個蘿蔔又唔會好清淡之後仲叫咗個竹炭流沙包入面個奶黃流心勁正佢哋仲叫咗個芝麻醬油麥菜呢個好清新 同埋係凍嘅 配埋芝麻醬幾特別之後仲叫咗個香辣水煮魚平時唔食魚嘅,我都覺得呢個好好食啲魚片冇腥味 入面仲有啲薯粉吸晒啲辣味同埋佢嘅芽菜都好爽口 亦都唔會有草青味最後仲叫咗個八色小籠包,同埋個爐打滾今餐真係十分完美
今日同班朋友去咗銅鑼灣聚會

入面個奶黃流心勁正

佢哋仲叫咗個芝麻醬油麥菜
呢個好清新 同埋係凍嘅 配埋芝麻醬幾特別

之後仲叫咗個香辣水煮魚
平時唔食魚嘅,我都覺得呢個好好食
啲魚片冇腥味 入面仲有啲薯粉吸晒啲辣味
同埋佢嘅芽菜都好爽口 亦都唔會有草青味

最後仲叫咗個八色小籠包,同埋個爐打滾
今餐真係十分完美
2024-11-20 0 浏览
今日同男朋友想食上海嘢 想食小籠包我哋就去咗呢一間有好多口味嘅小籠包店果然冇令我哋失望佢哋個八色小籠包,真係滿足到我哋所有嘅願望又有麻辣,又有蒜香,呢啲味道真係出面未必搵到除此之外,我哋仲叫咗點心蘿蔔絲酥餅同埋竹炭流沙包我哋都勁鍾意之後仲叫咗個麻辣水煮魚呢個有驚喜喎,佢個薯粉煮得啱啱好吸收晒所有精華,而且啲魚片呢亦都好滑冇腥味我哋仲叫咗個芝麻醬油麥菜我好鍾意 因為佢係凍嘅 我覺得非常清新最後,仲叫咗個爐打滾
今日同男朋友想食上海嘢 想食小籠包
我哋就去咗呢一間有好多口味嘅小籠包店
果然冇令我哋失望
佢哋個八色小籠包,真係滿足到我哋所有嘅願望
又有麻辣,又有蒜香,呢啲味道真係出面未必搵到

除此之外,我哋仲叫咗點心
蘿蔔絲酥餅同埋竹炭流沙包
我哋都勁鍾意

之後仲叫咗個麻辣水煮魚
呢個有驚喜喎,佢個薯粉煮得啱啱好
吸收晒所有精華,而且啲魚片呢亦都好滑冇腥味

我哋仲叫咗個芝麻醬油麥菜
我好鍾意 因為佢係凍嘅 我覺得非常清新

最後,仲叫咗個爐打滾
2024-11-19 0 浏览
好耐無食小龍包,一定要去樂天皇朝食招牌原味小籠包小籠包一咬下去,湯汁瞬間流出,再加上鮮美的肉餡和濃郁的湯,外皮薄而韌。除原味外都有特色小龍包,但👦🏻真係堅持食原味,仲差點食哂6隻,所以真係要必叫❤️京蔥爆美國牛小排牛肉嫩滑多汁,京蔥令整道菜更有獲氣同惹味。鮮肉卷豬骨湯拉麵豬骨湯熬得恰到好處,肉卷鮮嫩,再配彈牙的麵條 風味沙拉排骨外脆內嫩的排骨,搭配惹味的美乃滋醬,口感層次豐富。完全炸得鬆脆又唔肥膩,必叫菜式之一

好耐無食小龍包,一定要去樂天皇朝食

招牌原味小籠包

京蔥爆美國牛小排
牛肉嫩滑多汁,京蔥令整道菜更有獲氣同惹味。

鮮肉卷豬骨湯拉麵
豬骨湯熬得恰到好處,肉卷鮮嫩,再配彈牙的麵條

風味沙拉排骨
2024-11-17 0 浏览
呢間中菜館來自新加坡,主打多款越粵菜、滬菜同川菜,近日更喺銅鑼灣利舞臺廣場開新分店。店內環境唔大但座位闊落,燈光柔和,令人感覺舒適。食物定價合理,適合一家大細聚餐。前菜有芝麻醬油麥菜,凍油麥菜都係第一次試,味道清新,咬落爽脆,點埋芝麻醬十分開胃。點心有蘿蔔絲酥餅,外層超級酥脆,一層層,入口即化,內餡飽滿,令人一試難忘。竹炭流沙包同樣有驚喜,咬落爆漿,食到成隻手都係,包皮帶微微香氣,流沙餡料甜度適中。招牌菜有特式皇朝小籠包,八種口味,有埋次序,味道創新又獨特,皮夠薄,湯汁多,有料。主食有松子鮮果桂魚,好大一碟,會幫手切,十分貼心。魚肉嫩滑,基本上無骨,外層炸至酥脆,醬汁酸甜,適合配飯。最後以宮廷驢打滾作結,糯米糍皮包住紅豆餡,煙韌軟糯,讚。

2024-11-17 0 浏览
一直都想試俚間五顏六色小籠包😍朋友食過話幾好食😋先嚟一籠繽紛八色小籠包,唔同顏色皮係唔同味道,而且都用天然食材做出不同口味皮,皮簿餡靚😍肉質鮮美多汁,而且有技巧,要先食原味、糟溜絲瓜再順時針方向食,先食到正宗川味小籠包🤩每款都各有特色都咁好味😋芝麻醬油麥菜,真大鄉里,油麥菜可以生食,賣相真好靚,生油麥菜點芝麻醬真好比炒更好吃,新鮮爽脆👍麻辣水煮魚,大大一碗,辣椒味已經聞到,魚片真係好滑,冇骨好放心就食,好中意闊粉跟豆腐柏葉,吸收麻辣種香辣味,辣得好過癮😂蘿白絲酥餅,竹炭流沙包,食過真係唔同出面酒樓,蘿白絲炸到好香脆,主要蘿白絲好飽滿,咬落去蘿白真係有香甜味😋竹炭流沙包,奶黃流沙好香,唔會好甜,夠熱,一咬奶黃流出來,好食😋本來流沙包已經當甜品,朋友見隔離台有碟似紅豆餅甜品,又話想試下🤭原來叫宮廷驢打滾,唔太懂名意思😅總之好食就係,軟軟糯糯,夾住係好香紅豆🫘,凍食,好味😋環境,服務都好好,下次要食下雲吞雞先🤭
一直都想試俚間五顏六色小籠包😍朋友食過話幾好食😋

環境,服務都好好,下次要食下雲吞雞先🤭