2018-05-22
听女朋友讲荃湾有间餐厅质素唔错,食完佢地既甜品氦汽球会讲minion话,觉得几得意所以我地就去试下。餐厅装饰高尚简约,有情调,有bar枱同墙上写左当晚既晚餐。佢地既menu除左写系墙上,亦都好细心地放左系ipad,既环保又update。我地睇完之后就叫左舌拿鱼,三文鱼他他 (HKD 48),蕃茄意大利杂菜汤 (HKD 38),南瓜蟹肉咸蛋黄意大利饭 (HKD 138),波士顿龙虾 牛腹肉8安士 (HKD 195)。饮品就叫左芒果柠檬梳打 (HKD 28)同埋蜜桃乳酪沙冰 (HKD 28)。至于甜品就要左百花蜜伯爵茶奶冻 (HKD 48)同埋氦气气球。系等食物既时候,我地就食住面包 (免费),上有牛油附送。放住牛油石板上面系冻既,可以保住牛油既温冻,非常贴心。个蕃茄意大利菜汤,非常足料,蕃茄味够浓,但唔会太酸,正。至于个他他卖相唔错,有沙律菜和蕃茄伴碟,当然少不了个主角吞拿鱼同三文鱼。两种鱼肉非常鲜甜,而且啖啖肉。个酱汁略带酸味,但系口中停留一阵之后会有种辣既感觉,非常刺激味蕾既前菜。个主食龙虾啖啖肉,非常好味,仲有鱼籽佐送,口感唔错。 值得要highlight既系个牛腹肉,味道唔错,肉
个蕃茄意大利菜汤,非常足料,蕃茄味够浓,但唔会太酸,正。
个主食龙虾啖啖肉,非常好味,仲有鱼籽佐送,口感唔错。 值得要highlight既系个牛腹肉,味道唔错,肉质厚但食落去非常鲜嫩,烹调技巧唔错。薯蓉同其他配菜都唔错。
个意大利饭金黄色,未食都留哂口水,水份够,而且有几重既咸蛋香味。蟹肉都好多同鲜嫩。
个芒果柠檬梳打几好味,唔算甜。至于个沙冰,好重蜜桃味。两者都系非常好既夏日消暑特饮。
至于个奶冻好靓,非常滑,好香伯爵茶味。
最值得想讲既系氦气球,店员用氦气打入有糖做既膜度,吹大变成汽球。要先吸哂啲氦气但唔可以吞落去,跟住继续讲野,就会听到自己把声变左minion咁,非常有趣得意。