2024-04-10 699 浏览
对上一次光顾已经系8年前,今日突然想坐街边食打冷同小菜,就念起屋企附近发记。真心推介鹅片拼盘,鹅肉大大份,味道刚刚好不会太咸,鹅肠爽脆而无油腥味(因为师傅去油去得好干净)。我贪心加$20拼多一份墨鱼,以为都系少少地,点知墨鱼份量多到食唔晒!大大份鹅片三拼都系$165,好味过果d所谓米芝莲潮州店多多声。然后,另一惊喜系酸辣汤。个人认为系最足料最朴实但好comforting。口味不会太辣令人食到标汗,作为开胃餐前汤就最合适!重点系入面除左有一般酸辣汤料外,仲有足料鸡丝、鲜虾等。我念住叫一碗,点知上菜时先发觉好大碗,个份量够三个人食!最后意犹未尽叫多个菜饭,都令人好impressed,因为个菜饭系用鸡油加蒜炒出来,香喷喷,唔系一般嘅味道。个菜饭嘅份量同酸辣汤一样,起码有普通家庭两碗半份量。个餐牌上面仲有好多其他嘢好想试,菜式个range都好大,心入面禁不住要赞赞个厨师。无奈得两个人叫唔到好多𩠌下次一定要试试其他。

无奈得两个人叫唔到好多𩠌
下次一定要试试其他。
卤水打冷三拼
酸辣汤(一碗)