餐厅: 金祥排骨麵
资讯:

2022-09-06 482 浏览
依家过咗嚟港岛出差,放工就系大岛揾美食,早排去咗金鹤拉面,而一讲到面,又点会唔提金祥呢!帮衬咗30年了!想当年都无咩人排队,依家吓吓都成十几人系门口等位!女友小熊今日系西环出差,所以叫佢放工就去等位先,小熊等到出哂汗,小熊变瘦熊!辛苦哂啦! m( _ _ )m小熊点咗云吞面,我就点咗牛腩冬菇,两个都系幼面,多葱多蒜,另外一客炸排骨同炸豆腐.炸豆腐无落调味料,外脆内软又辣咀,系今次最欣赏嘅小食.炸排骨失色咗,一来冻咗D,二来唔够 Juicy,但又未至于干身鞋口,可能摆咗一段时间,外层脆口感差咗DD,但可接受之范围吧...汤头味道清甜,再加上葱花同炸蒜,令清汤更香口,先俾个 Like!云吞皮唔系薄皮,再加上足料嘅内馅,食3粒已经饱肚!牛腩入味但干身咗少少,冬菇够冧炆得入味,相比起30年前冬菇嘅 size 都变细咗,无办法啦!30年前物价同依家系两回事了!幼身上海面比想像中弹牙,份量绝对足够,我同小熊都食唔哂!一碗面四十零五十蚊,又饱又好味又平,湾仔返工果头D餐厅,又贵又唔好食!唉..... 感慨!小熊见到前后两围枱,就化身成暴力熊细细声同我投诉,话见到D食客食完系到吹水玩手机,门口就企哂D

炸豆腐无落调味料,外脆内软又辣咀,系今次最欣赏嘅小食.

云吞皮唔系薄皮,再加上足料嘅内馅,食3粒已经饱肚!

幼身上海面比想像中弹牙,份量绝对足够,我同小熊都食唔哂!

小熊见到前后两围枱,就化身成暴力熊细细声同我投诉,话见到D食客食完系到吹水玩手机,门口就企哂D等位食客! 人地店舖细细就咪阻人做生意啦!其实哩个情况次次嚟帮衬次次都遇到,见过情况发生系D大人大学生同一家人!令人反感!

所以我地都好识做人,无系到弄食完即走!
上) 炸豆腐 下)炸排骨
云吞面