2017-07-15
朋友早年移民加拿大,今个月返嚟香港放暑假,佢系上海人又系住喺美孚,所以我就拣咗美孚广场三楼既「东海沪」我好少踏足美孚,都唔知道原来有间不错的沪式食府。装修时尚休闲、感觉既传统又新派。四人套餐都系四百几蚊,好抵食!我哋叫咗套餐再加啲特色小食,店员服务有热诚,推介了招牌菜扬州肴肉肴肉其实即系猪肉,绝对系沪江既佳肴之一,要有一手精练的烹调方法,肉冻色泽红嫩,很诱人吧!清而不腻,肉冻口感爽又带烟韧,晶莹剔透又薄又滑的猪肉冻。体验真正上海味道,当然唔少得小扬多汁生煎包啦系我嘅”飞佛”点心之一。最吸引我的唔单止皮薄肉鲜,最最最紧要就系汤汁多到爆出来,底部仲煎成金黄色,非常脆口,果然上海福到春卷 $35真系食手工都唔止,极之讲究的师傅手艺先可以做得好,店长说肯定第二道食唔到咁有空气感又甘脆嘅春卷套餐组合有江南京菜,六款可以拣两款,我梗系拣王牌嘅鸡丝粉皮啦!同埋推介嘅汤羹,上枱热辣辣的酸辣汤,入口顺滑,笋丝条同埋豆腐有咬口。精美小菜有黄金虾仁,蛋黄炒真系香到不得了,加上弹牙的虾仁,好味到停唔到口以前屋企楼下有上海舖,每次去到一定会叫一个客饭,菜式就系韮菜鳝糊口味真系好似当年食𠮶啲咁,够晒怀旧又正宗。东
我好少踏足美孚,都唔知道原来有间不错的沪式食府。
东海沪王牌点心,灌汤小龙包果然是满满的汤,好味道!
最后当然系要食甜品啦!金陵驴打滚仲要两份糯米皮很烟韧,难得的是甜度适中,老人家吃不会过甜,甜而不腻。味道跟口感都不错!