2010-10-23 4 浏览
晚上 9:30 去到铜锣湾, 朋友话想食"住家菜", 我话想 try try 成日见到但都冇试过嘅菓一道餐厅 ........ 既然系咁, 去到先决定 la. 其实点解我会想去呢 ? 系因为每次去"住家菜"食饭嘅时候, 都见到"菓一道"门口有个四眼哥哥, 好有礼貌咁同人讲:我哋系用有机食材...有好多款式选择, 欢迎入来试试 ........ 虽然有好多人都冇理佢, 但佢依然好有礼貌, 我就系比佢这种良好态度和礼貌打动, 决定入去试试, 心想, 就算难食都只系一次, 比个机会试试. 餐牌上的都是主菜, 有趣的是全部都会标示住每款主菜的 kcal, +$20 可以转 set, set 包括餐包, 是日餐汤, 饮品 & 甜品. 我同朋友叫咗2个主菜, 一个要set : 餐包 : 一个小麦包有松子 -- 热辣辣, 又松软是日餐汤 : 有机米茸苋菜汤 -- 汤很 creamy, 有清清的菜味但又唔会淡而无味主菜 : 牛肝菌汁香煎鸡扖配红糙米饭 -- 鸡扖唔会油 'lam' 'lam', 汁又香, 又多菜, 红糙米饭很有咬口 白酒紫苏扇贝带子蟹蚶肉炒墨鱼

餐包 : 一个小麦包有松子 -- 热辣辣, 又松软

白酒紫苏扇贝带子蟹蚶肉炒墨鱼汁面 -- 哗 ! 好多蟹肉, 不过墨鱼汁面唔以炒, 以烩多D, 都系唔多油

饮品 : 热柑桔柠檬 -- 酸 'may' 'may', 好消滞

甜品 : 咖啡雪糕 -- 唔知系自家制定来货, 但咖啡味好浓, 好味 !

以前以为健康餐厅D食物味道会很淡, 但经过今次, 我会再 encore lee 间餐厅 ! 今次真系要多谢有礼貌嘅门口四眼哥哥, 我今餐先可以食到好味嘅晚餐 lu ! ^o^ ^o^
牛肝菌汁香煎鸡扖配红糙米饭 HKD55
白酒紫苏扇贝带子蟹蚶肉炒墨鱼汁面 HKD60