虽然上星期都冻冻哋,但朋友话有间日式刨冰店好正,所以都忍唔住心郁郁去咗试。一去到见到出面超多人,目测有10pair人排紧,不过一场嚟到,加上冇咩嘢做,所以就决定等下,等下等下就等咗半个钟。*排到5:30左右就有店员出嚟截龙,所以稳阵起见,想食嘅话记得预早少少时间嚟呀~等完半个钟终于入到去,店入面空间唔大,坐起上黎都有少少逼。装潢方面都系走日系风,墙身做成水墙效果,仲痴咗d相喺上面,更加有小店feel。由于之前已经同朋友去食咗米线,所以我哋决定叫一个刨冰share,而讨论咗一轮食咩味后,系朋友极力推荐下,就叫咗Matcha Cream Special。其实本人本身mmd钟意食抹茶/绿茶味嘅嘢,平时如果有其他味拣,我都唔会拣抹茶/绿茶味,硬系觉得茶味嘅甜品怪怪哋咁。但朋友再三推荐,我就以半信半疑嘅心态试下…首先要讲下冰嘅质感,真系好似食紧棉花咁,每啖都好细腻、幼滑。可能因为d冰系由日本进口嘅冰所制成,佢嘅质量系细到令你完全唔觉得自己系食紧刨冰。味道方面,可能因为仲有cream嘅关系,茶味唔算好浓,两者加埋一齐个味好夹,所以我呢个非绿茶控都对佢改观。上面一粒粒嘅焦糖卜卜米都几好食,咬落去脆脆

Matcha Cream Special

。上面一粒粒嘅焦糖卜卜米都几好食,咬落去脆脆哋、甜甜哋,令整体口感更添层次

Matcha Cream Special

除咗刨冰,另外仲叫咗个焙茶芝士蛋糕。芝士蛋糕质量好软滑,creamy得嚟又唔会好腻,茶味醇厚顺滑,加上价钱公道,值得一试
下次再嚟嘅话,会想试埋柚子味,相信食落感觉会更加清新~
焙茶 Cheese Cake
Matcha Cream Special + 焙茶Cheese Cake
2021-01-17
焙茶 Cheese Cake