2019-07-10
放工想同朋友饮番杯野,又唔想去诺士佛台咁远,谂起呢边都多酒吧,所以同朋友喺呢边随意拣一间几靓嘅就入去啦。估唔到今次呢间又有啲惊喜㖞。我哋系比佢个招牌吸引着嘅,入面装修得几别致,而且系开放式厨房嘅感觉好似干净企理嘅感觉。我哋喺餐牌上面拣咗好耐都唔知拣食咩好,因为好多都想食,于是我哋决定试吓叫厨师发办tasting menu,等厨师话事。同埋最重要梗系要叫番枝酒先,我拣咗呢枝本地酿制嘅咸柑桔啤酒,入口算系淡口,适合我呢啲唔系好钟意饮浓味啤酒嘅人,啤酒大有少少咸柑桔味,几特别㗎。好快就有第一个course,系法国蕃茄配mozzarella cheese ,蕃茄好清甜,最特别嘅系只碟系冰碟嚟, keep住成个course都够冻。第二个course相嘅时候好梦幻,因为店员打开个盒入边系会有烟出,入面嘅海螺好奇特,我哋都未见过,店员好耐心咁同我地讲解呢啲叫做西班牙鬼爪螺,仲教我地点样食添,味道几鲜甜到我最钟意嘅系西班牙八爪鱼,八爪鱼够爽口弹牙,加埋上面嘅羽衣甘蓝,系好特别嘅配搭。呢一味𩠌叫做慢煮叉烧包配千层腐皮,好fusion嘅菜式,叉烧入口即溶,加埋好咬口嘅包皮,推荐!中间唔记得咗影主菜嘅相,系
中间唔记得咗影主菜嘅相,系猪腩,同样都系做得几好,肉质鲜嫩,唔会好鞋。最后仲有一个甜品,系有好多唔同层次,食到有啲饼碎、雪糕、水果等等。
总括嚟讲呢一间野都几有心机,不能味道同埋摆盘都做得唔错。