2018-03-03
为食bb就去左一间海港城比较出名嘅美式餐厅 ,就系芝士工厂, 相信有好多人都慕名而嚟去试食过,睇食评都唔错嘅呢间餐厅 ,星期四放工之后呢,就去同几个倾得埋嘅靓女同事就去试食, 之前都打咗电话去问,就话冇得book位,要walk-in入去,即系要排队等啦有机会 ,咁我约咗佢哋话喺𠮶度等啦, 因为大家收工时间唔同,所以我收工先去霸位谂住,六点钟去到, 见到冇乜人㖞,直接入去坐啦,望到餐厅环境都系好靓嘅设计,坐低之后奇怪嘅事就终于发生啦, 有个有型有款嘅金毛侍应行埋嚟问我齐人未? 我答佢话仲有三个, 佢跟住话呢如果未齐人就要等到有一半人先可以坐低叫order, 呢啲咩规矩,呢度麻雀馆定餐馆呀,要齐人四只脚先至开得枱呀 ,好我忍, 呢度你主场 ,去到六点九已经有二三十人喺里出面等 ,第二位女同事都到啦,咁我就叫侍应order食物, 但系侍应见势色唔对,太多人等喺出面,就叫我哋出返去排队, 今次真系火都嚟,就要求经理出嚟, 之后我再同侍应理论及扰攘一阵之后,佢哋决定都可以畀我哋入去, 好啦终于齐人喇,咁我哋就开始叫嘢食,睇餐牌真系琳瑯满目,大多嘢食叫, 见到隔离枱啲食物每碟都几大份所以我哋就四个
四个人每人叫咗一款食物,之前侍应呢就会放低啲餐具喺枱面嘅, 就咁将刀叉放喺枱面咁唔卫生㗎,咁之后就会有法式餐包每人一份 ,有蒜蓉牛油搽, 热食相当不错 , 圆 唔使好耐大约十零分钟到啲食物就嚟, 首先就系呢款乜都有pizza, 柯打嘅时候就问侍应里面有啲咩食物喺度, 侍应话大部分pizza所食到嘅材料都有, 叫自己睇餐牌啦, 仲话唔系真系乜都有, 服务态度差,真系要畀个like你,系衰like,
食咗两件入口都味道都唔错嘅, 烟韧薄脆嘅pizza, 洋葱,蘑菇,番茄酱呀芝士黑水榄,意式辣肠都分别有, 不过同乜都有就好大分别 !跟住就系墨西哥辣肉长通粉
, 点解会喊得咁难食, 我哋四个异口同声都话未食过咁咸嘅, 叫侍应换个碟, 等咗几分钟都冇人理, 今次真系上得山多终遇贼, 跟住再嚟巴克马芝士薯蓉鸡肉, 原本以为系惹味鸡肉配芝士薯蓉, 香氛扑鼻, 不过食落原来系炸鸡胸肉冇乜味, 芝士偏少 ,兼且鸡胸肉粗糙
, 混合薯蓉一齐食就会好味些, 最后就嚟一件芒果青柠芝士蛋糕, 系普通蛋糕嘅两倍都几大件,
奇妙嘅事又再一次发生, 第一啖食落去嘅忌廉都冇乜特别甜甜地有少少青柠味, 开始食蛋糕部分, 甜到泻嘅味道真系满载而归, 唔系食到心里面好sweet𠮶种感觉! 首先原来蛋糕面吾系芒果肉系酱嚟嘅, 蛋糕底部的脆块也是很甜 ,夹埋甜嘅芝士一齐食的话, 我敢担保一个人食晒成件,第二日一定验到有糖尿, 老天爷又再一次考验我哋四个, 咁好彩俾我哋食正一间服务态度非常差,食物非一般好食嘅餐厅· 临走时经理见到件蛋糕食净咁多,问我哋系咪呢件蛋糕唔好食, 我话唔系,系我哋自己叫咗一件全餐厅最甜嘅食, 考验一下自己,跟住佢冇声出, 之后我哋四个就拂袖而去!