2024-06-06 153 浏览
由于屋企系潮州人嘅关系,所以由细到大都食开潮州菜,间唔中都会去香港嘅潮州餐厅𠮶度食饭,今日去咗呢间陈仪兴,应该屋企人都会钟意清炖荷包鳝慢火熬煮荷包鳝,使鳝肉烹煮至软滑鲜嫩,保留了鳝鱼原有的娟秀香气。同时间食到荷叶嘅香味,今次几好彩,原本应该要打电话过嚟预订,但系我哋冇预订都食到💪鹅三宝鹅肝,鹅肉,鹅肠,潮州最出名系乜嘢?系卤水,呢度嘅卤水不得了,鹅肉充分吸收了各种香料的精髓,口感软嫩香滑,甚具鹅肉的鲜美滋味。鹅肝系最厚功夫嘅一道菜,非常容易老,但喺呢度浸嘅过程浸得几好,非常顺滑!禾香鸽其实嚟呢度之前我都唔知会有呢道菜,喺特别嘅Menu上面,就系乳鸽酿咗啲糯米饭入去,跟住再攞去酥炸,炸嘅火候非常好,饭都唔会吸晒啲油🥹梅汁炆猪手以闷焖的烹调方式煨至软烂入味,肉质柔滑鲜美,余韵悠长。梅子的酸甜滋味与猪手的肉质完美融合,口感丰富层次汕头煎蚝烙肥美鲜活的蚝,以面糊浸泡后下锅煎制至金黄酥脆。蚝肉清甜多汁,与外层酥脆的面衣形成强烈反差,口感独特而丰富。糖醋煎面潮州菜必点,简单两面黄,点糖同埋醋嚟食,简单嘅美味❤️

清炖荷包鳝

鹅三宝

禾香鸽

梅汁炆猪手

汕头煎蚝烙

糖醋煎面

潮州菜必点,简单两面黄,点糖同埋醋嚟食,简单嘅美味❤️
1937 浏览