2022-09-13 131 浏览
今日去太古揾朋友,同朋友嚟咗呢间叫幸福鸟嘅日本餐厅食。见佢晚市时间差唔多都满座,应该都几好食。烧鸡泡鱼干 ($68)有惊喜,朋友钟意食鸡泡鱼干,本来都谂住鸡泡鱼干系会比较干身同硬,但系呢个鸡泡鱼干烧得唔会太干,口感适中。点埋沙律酱食好滋味。叫咗个刺身拼盘食 ($318)有三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼、赤虾、带子整体来讲新鲜肥美😋豆腐($38)炸豆腐外面微脆内滑,上面落左啲葱花同埋木鱼丝。幸福鸟免治软骨鸡肉 ($68)我哋拣咗盐烧同埋汁烧,点埋日本生蛋食。咬落有少少软骨嘅碎粒粒,加埋鸡肉,口感方面几有唔同层次。另外仲有芝士同埋激辛两款口味。牛舌 ($88)牛舌烧到啱啱好,唔会太硬,厚薄适中,入口有油香,但感觉唔会太肥腻。乌冬欣赏佢个汤清清地,乌冬系煮得啱啱好嘅软硬度。汁烧原条九州枪鱿鱼 ($158)原条九州鱿鱼摆上台,感觉好吸引。以前食过烧鱿鱼系好硬身或者鱿鱼本身嘅肉质系好硬,但系呢个烧鱿鱼嘅肉质依然保持鲜嫩,趁热食嘅话仲有超香嘅鱿鱼风味。蒜香粟米($58)粟米睇落平平无奇,但系佢嘅甜度都几高,有带点炭烧同埋牛油嘅香味。牛肉寿喜烧锅 ($188)利用酱油做汤汁,入面加咗唔同嘅蔬菜好似系豆腐、蒟

烧鸡泡鱼干 ($68)

叫咗个刺身拼盘食 ($318)
有三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼、赤虾、带子
整体来讲新鲜肥美😋

豆腐($38)
炸豆腐外面微脆内滑,上面落左啲葱花同埋木鱼丝。

幸福鸟免治软骨鸡肉 ($68)

牛舌 ($88)

乌冬
欣赏佢个汤清清地,乌冬系煮得啱啱好嘅软硬度。

汁烧原条九州枪鱿鱼 ($158)

蒜香粟米($58)

牛肉寿喜烧锅 ($188)
利用酱油做汤汁,入面加咗唔同嘅蔬菜好似系豆腐、蒟蒻丝、冬菇、椰菜等嘅材料,见到佢嘅蔬菜都切得靓靓哋几有心思。加上薄片嘅肥牛,食得好满足,口味亦都唔太咸。可以再另外点生蛋食。

幸福烧鸡 ($188)
烧鸡真系整到外脆内滑,即使系放咗一阵先食,外面个皮依然系脆嘅,而且入边嘅鸡肉系嫩滑多汁。

冲绳菠萝($38)
口感几嫩冇渣,鲜甜,为晚餐作结。

另外值得一提嘅系,侍应嘅态度服务良好,食得开心。