2018-09-03 103 浏览
今日喺中环食Omakase,呢间餐厅环境唔错,我地6:45pm到坐bar枱,未有人,可能因为今日不停落雨所以少人,好似包左间餐厅咁,哈哈!今日食豪啲,叫个极餐。前菜有松叶蟹蟹盖,上面有海胆同蟹酱面豉,啲蟹好鲜好甜,夹埋所有一齐食,正!另外仲有个前菜set,入面个北海道粟米超级甜,超好味!!𠮶三粒细粒叫’菱角子’,真系未听过,食落好似薯仔咁,好味㖞!跟住有个松茸清汤暖下胃到吃刺身喇!😍有伊佐木,深海池鱼,赤身同大toro,大toro好肥好好味!之后轮到天妇罗🍤,呢间餐厅果然系出名天妇罗,睇落好pro! 师傅即场沟粉即时炸,好味!炸浆好薄刚刚好,每款海鲜师傅都有讲点咩最好食!然后有个日本红衫鱼,上面淋咗啲海胆汁,估唔到红衫鱼可以啖啖肉,个汁好好味!最后一道天妇罗系日本大蚬,原先睇落以为系茄子🤣,天妇罗大蚬真系第一次食,入面仲好多汁👍🏼之后系蒸鱼肉加珊瑚,唔讲以为系普通蒸蛋,因为真系好滑!跟住系我最期待的和牛喇!睇落好正,食落都好好味,好肥美,不过只系本人唔太钟意食太肥,所以如果钟意食肥美嫩口牛嘅朋友会觉得好正!最后一道咸点就系梅冰素面,估唔到系全餐的亮点,啲梅味嘅冰酸酸微微好好味,好开胃,

今日食豪啲,叫个极餐。

跟住有个松茸清汤暖下胃

之后系蒸鱼肉加珊瑚,唔讲以为系普通蒸蛋,因为真系好滑!

最后一道咸点就系梅冰素面,估唔到系全餐的亮点,啲梅味嘅冰酸酸微微好好味,好开胃,啲面够幼,面质刚好,正!👍🏼👍🏼👍🏼

甜品系鹿儿岛蕃薯🍠,师傅话炸了一个钟,点沙糖同拔兰地一齐食,好味㖞!尤其系个蕃薯皮!👍🏼👍🏼👍🏼 真系心机菜!

最后系生果,有超甜蜜瓜同晴王提子,食完真系好满足!

总结,呢间日本餐厅真系主打天妇罗,做得好出色,其他食物都中上水准,不过就嫌服务未够水平,日本餐厅嚟讲真系有待改善,好在师傅够细心,挽回不少分数!
2018-08-29