2018-12-10
荃湾成日都系我去揾嘢食嘅好地方,因为周围都系高质餐厅,等我去explore 下。但系星期日周围都咁多人,荃湾广场、荃新天地𠮶啲餐厅一定系爆晒棚,见到有间餐厅等要等30几张飞就放弃左,咁啱我有个朋友我附近有一间又平又正宗既日本拉面店,见到价钱都唔贵就入咗去啦。每人有张专用既纸去特制自己心水既拉面,为咗比较佢同其他日式拉面店,就梗系拣九洲个边最传统嘅原味豚骨拉面啦。我就拣咗博多系曲面,面质要特硬,一向钟情爽口弹牙嘅拉面🍜。由于本人仍然都好穷嘅关系,都只系拣左经济之选,冇加$13 试下特上版拉面。个汤底好浓猪骨味,之前有啲人话食完会口渴,但系我自己亲身体验又冇真系要系咁灌水㖞。我俾个汤底都几高分,连同行既友人们都好赞同😀见到佢地都差唔多饮哂个汤底。不过觉得个叉烧就薄左少少啦,可能之前食得多厚烧日式叉烧,不过唔系厚就好,呢间薄薄地但够口感,唔系嚼极都嚼唔烂既肉咁。