2023-10-26 11800 浏览
又系食放题时间,一向觉得大瀛喜嘅放题质素好、兼够新意。今期主题系果王-榴梿放题,榴梿控嘅我点会放过呢个黄金机会。金枕头榴梿用火枪烧过,食嘅时候微暖,真系未试过咁食榴梿,估唔到又出奇地好食㖞,特别系甜味,相信因为曾经烤过,梅纳反应使甜度得以提升、榴梿香味也更浓;软绵绵嘅果肉极creamy,虽然每次限叫每人两件,但食吓食吓,都食咗成10件、8件,叫多两round都已经回本。 刺身款式选择多,三文鱼、甜虾、虎虾、赤贝、带子、吞拿鱼。三文鱼厚切肥美,味道鲜;带子size唔算大,不过新鲜爽口;鲍鱼size唔大唔细,有嚼劲;最正赤虾,虾肉劲爽弹,味道鲜甜。仲有泰式虎虾,配上泰式甜辣酱加蒜片,极好味!。西京烧比目鱼,系我每次都必叫嘅,因为佢烧到皮层金黄微焦,里边鱼肉嫰滑,入口油脂即溶。之前未见过嘅新款食物,红酒蓝莓鹅肝,好正!鹅肝幼滑,味道浓郁,配搭蓝莓嘅青甜,食多几件都唔觉腻。炸物之中,可能因为自己超钟意食榴梿,所以觉得猫山王炸榴梿最出色!芝士年糕都ok,但一定要衬热食。 饮品劲多选择,啤酒、清酒、茶、汽水、果汁等等……饮茶可消滞、汽水消暑、酒类令人舒畅,各适其适,总有一款啱饮。甜品除左小蛋糕,一

极品金枕头榴梿烧

泰式虎虾

猫山王炸榴梿 芝士炸年糕

甜品除左小蛋糕,一定唔可以错过椰汁炖鲜奶,劲滑香浓,好好味!烧菠萝边食边喷汁。当然雪糕雪条都要留胃食啦,因为有榴梿雪糕。

榴梿雪糕

如果我多两个胃就好啦,真系好多嘢食,每次都总有想食想试,但最终都系饱到食唔落,又要谂吓下次几时再嚟。