2023-10-30 127 浏览
《海胆仔 (新蒲岗)》少有地去到新蒲岗觅食,竟然又意外咁比我地发掘到呢间超出色嘅日本料理,睇个名就已经知道间餐厅嘅主打食材系咩😋🍚三色迷你丼主打海胆唔系唔食佢呀嘛😍呢款三色丼有吞拿鱼配吞拿鱼蓉、海胆、同埋蟹膏配蟹肉🦀刺身海鲜新鲜不在话下,用嘅日本米都系粒粒分明好有咬口,调味都同食材配搭得好好微甜唔会太重醋酸味👍🏻😯倍化带子吞海胆呢间餐厅将我两样都好钟意食嘅食材摆埋一齐🫶🏻大大粒嘅带子好似三文治咁包住甜甜嘅海胆,最外层再用紫菜包住,系幸福满满嘅感觉😍🐟银鳕鱼西京烧西京烧嘅甜味噌配埋白酒味淋去腌制鳕鱼令到鱼嘅肉质同味道都好完美,加上懒懒嘅我都好钟意食无骨鱼,做到肉质鲜嫩入口即化👍🏻🍡串烧牛舌、明太子鸡翼呢两款烧物虽然好普遍,但偏偏就可以试得出厨师掌握火候嘅功力。牛舌烧得刚刚好,有焦焦脆脆嘅口感唔会有咬橡筋咁韧,而鸡翼腌得入味,同明太子夹得嚟又唔会过咸👍🏻🥭三文鱼香芒加州卷食完咁多海胆烧物有啲饱,用一个好清新嘅卷物 做结尾很是不错😋香芒甜得嚟有微酸好解腻,系一个好完满嘅句号如果你都想试下呢间用料新鲜生熟食物都做得出色嘅日本料理,记得bookmark定呢间餐厅,约埋三五知己一齐嚟试下👨‍👨‍👧
《海胆仔 (新蒲岗)》

🍚三色迷你丼

😯倍化带子吞海胆

🐟银鳕鱼西京烧

🍡串烧牛舌、明太子鸡翼

🥭三文鱼香芒加州卷

如果你都想试下呢间用料新鲜生熟食物都做得出色嘅日本料理,记得bookmark定呢间餐厅,约埋三五知己一齐嚟试下👨‍👨‍👧‍👦

地址: 新蒲岗衍庆街2-32号新蒲岗大厦地下Q号舖
明太子烧鸡翼