2022-09-07 25 浏览
小妹未曾试过OMAKASE, 因为惊中伏.今次多谢大佬介绍,亦多谢政师传讲解,让小妹更认识日本料理,像短暂去了一趟日本🇯🇵LUNCH SET 点了舍 HOMAKAS ($980), 包括季节刺身 6款、寿司 6贯. 6️⃣款刺身1️⃣烧左口鱼薄切、左口鱼裙边: 左口鱼脂肪唔多, 配埋竹炭盐同柚子酸汁,几爽几FRESH. 左口鱼裙边较多油脂,简单搽上酱油就可以食. 2️⃣北海道仙凤指真蚝: 北海道够冻,出产既蚝特别肥! 蚝唔算大只,但竟然有珍宝蚝🦪果种肥美CREAMY, 好开心😊! 师传轻轻加左柠檬汁同柚子皮,但个人觉得唔调味都好鲜甜. 3️⃣宫城县石垣活贝: 师傅拍一下活贝,贝肉系手上郁动.同样搽上酱油就可以食,贝肉好弹容易咬,唔会食得尴尬.4️⃣火炙带子: 香脆紫菜夹着火炙带子, 原来紫菜味同火炙味几夹.5️⃣北海道软煮水八爪足: 师傅取出一大条🐙八爪足,小妹以为好硬好难咬.原来好淋好似食刺生,味道令我谂起莲藕章鱼汤,因为章鱼味好出.6️⃣烟熏鲣鱼:LAST一道刺生系烟薰鲣鱼,配土佐醋蒜蓉啫喱同炸大蒜丝, 食埋果肉果皮都咁滑既静冈县蕃茄🍅刚好清味蕾. 寿司🍣1️⃣北海道北寄贝寿司: 火炙北寄贝好爽.日本人食寿司要

6️⃣款刺身

寿司🍣

1️⃣北海道北寄贝寿司: 火炙北寄贝好爽.日本人食寿司要成啖食,唔会分几啖. 呢度食材好高质,所以贝类唔UN 唔会食到尴尬.

2️⃣深海池鱼寿司: 池鱼肥美.

3️⃣地金目鲷寿司: 风干熟成3日既地金目鲷加上乌鱼籽粉食用, 看起来像海洋的艺术品🤩一样.

4️⃣甜虾四重奏: 招牌菜之一,底层是原只甜虾,中层是甜虾蓉,上层是烧虾头膏同炒樱花虾粉末. 虾头膏好香,虾肉鲜甜,成只虾🦐都用尽!

5️⃣北海道厚岸市马粪海胆寿司: 因为一次不愉快经历,小妹N年冇再食海胆. 但今次食完新鲜甜美既海胆,觉得好好味.

6️⃣拖罗薄脆片: 招牌菜之一, 师傅首先用火枪🔥烧鱼腩,让油脂滴落拖罗刺生饭.最后刺生饭放在薄脆片上, 一同进食. 饭粒沾满油香,加埋薄脆口感,好想ENCORE😍

定食配🥗沙律,茶碗蒸,汤同甜品.

茶碗蒸食到啖啖元贝,又有啲木耳,银杏同冬菇,好丰富!

甜品拣左MADE IN日本姜味🍨雪糕, 姜味浓但唔辣,值得试.