2022-08-10 3872 浏览
今日朋友介绍到铜锣湾一间街头火锅店, 店内装修很特别~真系好似喺街头食紧火锅! 店长态度值得一赞~因为他逐一介绍店舖新鲜食材给我们!一行八人一个大鸳鸯锅! 我哋拣咗个杏汁猪肺汤及花胶浓鸡汤~ 首先饮咗个汤先!哗~碗杏汁猪肺汤饮完再上添饮🥣🥣好香好润!个猪肺仲洗得好干净~一啲臭味都冇!花胶浓鸡汤~好甜!鸡肉嫩滑!食得出系新鲜鸡,而不是冰鲜鸡!所以禁不住叫多份鸡打边炉!正呀!🐔🐔一边打边炉一边饮汤都几爽~ 花胶汤内有一块一块花胶!而杏汁猪肺汤内加有白果及马蹄~整煲汤更香丶更甜丶更出色见到碟本地手切牛肩肉~唔使多讲梗系好鲜味!碌咗十几二十秒口感刚刚好!肉质好冧~ 仲有我未食过嘅蝴蝶腩~好食到再encore多一次店长推介水饺丶韮菜饺及鲜虾云吞饺!三种饺子都值得一试~皮薄馅靓丶啲馅仲好丰富好实在~平时丸类很少打边炉落order, 今次嘅梅菜猪肉丸丶 虾子丸及墨鱼滑~样样都好弹牙!味道一流响铃仲系新鲜炸出嚟!脆卜卜丶好香口丶一啲油益味都冇!绝对冇放汤浸三秒~Yummy最后每人送杯本地生产雪糕及一碟臭豆腐给大家品尝!虽然这餐不是放题~每样单点!但我觉得一啲都唔贵!每人加埋一都只系$300 食得出鲜味

最后每人送杯本地生产雪糕及一碟臭豆腐给大家品尝!

虽然这餐不是放题~每样单点!但我觉得一啲都唔贵!每人加埋一都只系$300 食得出鲜味及有心机制作的火锅♨️♨️
下次去一定要试下龙虾刺身先🦞🦞
2022-08-09