2024-01-07
生日食豪啲是常识吧?姐平日都靓靓地,但男友出乎意料地著咗套西装出现👨🏻✈️ 即刻被比下去...🤣 呢餐又真系好好味,唉早知我又著靓啲啦🥹🥚茶碗蒸用鸡白汤煮,加上慢煮鸡胸、北海道粟米,啖啖精华。🐟 先付►长崎县生蚝 - 爽口肥美,简单配萝卜蓉同酸汁啫喱已经够►剥皮鱼 - 肉身爽口,配上creamy剥皮鱼肝酱,好幸福►酱油渍带子 - 火炙带子口感实在又香口,连带子都好食成咁►汁煮八爪鱼 - 弹牙,配熟成6个月嘅鱼子酱,咸鲜味浓郁►白子 - 半熟鳕鱼子完全冇腥味,入口即溶►梭子鱼 - 半生熟口感唔错,配上有马山椒独特嘅辛辣香味,有feel ►铿鱼 - 师傅根据日本传统食法用稻草烧,香喷喷►𩽾𩾌鱼肝脆挞 - 呢个癫,汁煮鱼肝酱同蕃茄啫喱系口度爆发🤯 脆挞用特别方法整超!级!脆!好!轻!盈!建议一啖食。我后悔冇嗒耐啲咁快吞咗落肚🥲 如果有下次,我个口会准备得好啲🤣►兵库县香箱蟹 - 热辣辣,每一啖都有蟹籽、蟹膏同肉身,滋味无限🍣 寿司8贯►昆布渍北海道甜虾 - 甜虾爽口弹牙,就咁摆系昆布上又真系索到味►深海池鱼 - 肉身嫩滑,师傅用赤醋饭酸度较高,配浓味鱼好夹 ►墨鱼 - 厚身、充满胶质,又一道
🥚茶碗蒸
用鸡白汤煮,加上慢煮鸡胸、北海道粟米,啖啖精华。
🐟 先付
►长崎县生蚝 - 爽口肥美,简单配萝卜蓉同酸汁啫喱已经够
►剥皮鱼 - 肉身爽口,配上creamy剥皮鱼肝酱,好幸福
►酱油渍带子 - 火炙带子口感实在又香口,连带子都好食成咁
►汁煮八爪鱼 - 弹牙,配熟成6个月嘅鱼子酱,咸鲜味浓郁
►白子 - 半熟鳕鱼子完全冇腥味,入口即溶
►铿鱼 - 师傅根据日本传统食法用稻草烧,香喷喷
🍣 寿司8贯
►墨鱼 - 厚身、充满胶质,又一道估唔到会咁好味嘅寿司
►炭烧赤鯥鱼 - 用和歌山备长炭烟熏过,味道突出
►池鱼 - 沙甸鱼同秋刀鱼啲friend,浓味兽大爱
►赤身 - 吞拿鱼味极浓
►蛇腹大拖罗 - 大拖罗最肥嘅蛇腹位油脂劲香,雪花纹靓,入口即溶
►马粪海胆 - 当造、肥美、creamy
🍲 汤
鲷鱼面豉汤
🍮 甜品
煎茶布甸有惊喜,蜜瓜甜入心
价钱嚟讲我觉得合理,每道都超水准,有惊喜💡 连渍物都好味(食左几碟wasabi淮山呀嘻嘻)。师傅对食材同煮法非常讲究,又好肯讲解,令姐肚入面多左好多美食同墨水 😋🥰 好期待重临!
TSUKI 月 $1,880 (共20品)