2016-07-24
为食友推介, 又系元朗咁远? 想食无计, 无人陪唯有揸自己部伦敦的入黎食啰, 鮨文位于元朗仁乐坊, 无车坐西铁也方便, 朗屏站行去鮨文约十分钟, 鮨文主打高质食材, 食友话呢间鱼生及寿司好掂, 食过返唔到转头咁话, 咁劲? 听人讲无意思, 等我试过先知 。鮨文店仔细细, 坐位不多, BAR 台约可坐10人, 另雅座也不多, 老板还说很多时被包场, 所以WALK IN 应该无乜可能, 今晚星期三也 FULLY BOOKING, 想食务必订位。今晚坐 BAR 台, 可以同老板吹水, 外型劲似一休小和尚的老板兼主厨CUPID, 原来系百分百 MADE IN HONG KONG 的香港仔, 真系估佢唔到, 更估唔到系佢原来得30多岁咁后生, 己经有10多年入厨经验, CUPID健谈富幽默感, 我问佢介唔介意入镜, 佢话好介意……影得佢唔靓仔㖞, 你睇佢几咁投入整寿司, 投入工作的男人零舍 CHARM (哈哈……少女情怀出晒黎)。今晚我食呢个寿司餐, 食乜由主厨发办, 我可以唔洗理咁多, 安心等食就得。厨师发办 – 匠 ($800)包13件寿司、1手卷、鱼汤、蒸蛋及甜品前菜 ~ 酸汁鳗鱼青瓜 (
厨师发办 – 匠 ($800)
包13件寿司、1手卷、鱼汤、蒸蛋及甜品 前菜 ~ 酸汁鳗鱼青瓜 (另$20)
脆皮鳗鱼配上芝麻香, 皮脆肉嫩, 青瓜酸酸甜甜, 绝对性的剌激食欲前菜。
真鲷
只简单扫上厨师秘制酱油, 鱼味较清, 肉质微爽。
日本人最爱吃的鲷鱼品种, 金目鲷是较矜贵的品种, 盛产于日本伊豆, 鱼肉嫩红, 光泽诱人, 油份高, 肉质爽脆甜美, 鱼味较浓, 为了保持原味, 厨师以少许酱油提味, 还以火炝略炙带出油香, 鱼油能深入寿司饭, 令饭更香更可口。
放了甘香虾糕及生葱粒添味, 肉质较结实鲜爽。
件寿司成条海豚仔咁, 好可爱, 豚头、豚身、豚尾有齐晒, 深海池鱼肉质轻爽, 油感重而轻腻。
太刀鱼即我地认识既银带鱼, 油份较少, 鱼质紥实有嚼口, 鱼味越咬越浓郁丰厚。
喉黑油高份, 火炙油香扑鼻, 肉质细致, 软滑爽甜, 除了酱汁还唧了少许青橘汁及少许酱渍萝白溶提升味道, 令鱼味跟寿司饭更合拍。
日本海虾, 打孖上, 肉色油亮, 肉质晶莹剔透, 入口甜美。
原粒带子中间开一刀, 扫酱油, 青橘汁及青橘皮提味, 入口清新, 质感不是爽弹型, 系软滑型, 极鲜甜幼滑, 回味。
呢只坐饭小鸟好可爱, 厨师叮嘱免影响口感, 上台应后即食, 厨师用力将赤贝掷落枱, 令赤贝收宿, 赤贝即展翅飞扬, 哗!! 劲爽脆, 比象拔蚌还爽口同鲜甜, 初时以为系象拔蚌, 但味道又同象拔蚌有点不同, 问师父先知原来系赤贝, 唔知是否系年青貌美版赤贝? 颜色同我平时食开的红红橙橙有别, 师父太忙, 唔好意思再问下去。
亮泽薄身, 肉质通透, 饭下放了少许葱花, 滋味无穷。
油脂重些, 口感嫩滑。
大乡里第一次食, 外貌极似三文鱼, 原来系日本时不知, 时不知脂香较重但唔似得三文鱼咁腻, 肉质明显较清甜, 鱼肉软滑, 厨师话唔系成日有得食架。
全世界每日供应量只有二百板, 极惊贵, 白海胆浅黄色, 老板好豪呀, 呢只军舰最少用左四大格, 成旧放入口, 紫菜脆香+饭粒烟靭+ 白海胆甘香幼滑鲜甜, 留系口度慢慢品尝, 满足到极点。
加了少许青橘汁, 清新爽甜。
丁点都唔腥, 皮薄清爽, 食鱼子最过瘾系在口内爆汁个下, 超爽。
食左咁多所谓生冷野, 奉上热滕滕鱼汤温暖胃部, 很窝心, 鱼汤由鲜鱼头、鱼尾及鱼骨烠成, 汤面有一片簿簿的鱼油衣, 胶质极重, 汤头征奶白色, 啖啖鲜鱼精华。