2023-07-30
一直觉得长沙湾好多嘢食,今日就跟住地胆黎到呢间日式铁板烧餐厅品尝美食~ 餐厅有分吧枱同埋普通餐枱位置,我哋原本想坐吧枱,因为觉得见到师傅喺自己面前整嘢食好似chill啲有feel啲,奈何吧枱位置已经俾人坐晒。我哋分别叫咗两个一人前:铁板鲍鱼一人前($428)& 海虎虾一人前($558)。铁板鲍鱼一人前($428):寿司六贯:一上枱店员就会逐一介绍今日嘅厨师精选寿司。真鲷肉质细致柔软,味道淡雅;带子肉质鲜嫩,味道鲜甜;深海池鱼油脂丰盛,味道非常鲜美;墨鱼口感爽脆,唔会过韧。比目鱼:比目鱼非常出色,一上枱已经觉得好香,有两大块无骨嘅比目鱼,比目鱼嘅外皮煎到非常香脆,咬落好香口,鱼肉非常鲜嫩,肉质棉密,而且带有顺滑既油脂感,口感非常细腻。活鲍鱼:鲍鱼经过铁板烧加热后,既能保留肉汁之余,又唔会影响肉质,口感柔软,咀嚼期间会感受到清甜鲜美。 海虎虾一人前($558):四点刺身(各一切):同样地,店员上枱时会逐一介绍是日精选刺身,所有刺身都非常新鲜。粒贝肉质细嫩,清甜爽口;深海池鱼油脂丰盛,口感柔滑;油甘鱼油脂丰溢,充满鱼油鲜味,味道鲜甜。可惜每样只有一切,完全觉得唔够食😔特大野生海虎虾一只:海虎
铁板鲍鱼一人前($428):
寿司六贯:
比目鱼:
活鲍鱼:
海虎虾一人前($558):
四点刺身(各一切):
特大野生海虎虾一只:
海虎虾大大只非常厚肉,经过厨师拆肉以及铁板烧烹调后,非常鲜香,啖啖肉,肉质细致,口感爽弹。而且服务贴心,店员会帮你剪开虾肉。
鱿鱼筒:
原本Menu系清酒煮蚬,由于𠮶日食材不足,所以转咗做鱿鱼筒,鱿鱼筒口感非常弹牙,味道鲜甜,伴有炸蒜,增加咗口感同味道嘅层次,系蒜控既福利。
樱花虾炒饭 & 野菜 & 味噌汤:
炒饭炒至金黄色,炒得非常干身,粒粒分明,加入樱花虾作材料,食落更香。